Umelé mlieko: Takto by ste naň mali prejsť

Umelé mlieko: Takto by
Ilustračné foto
2018-12-12 09:00:57 |

Najlepšou výživou pre bábätko je materské mlieko. Dojčenie je pre mamu aj pre bábätko prirodzenou voľbou. Občas ale nastanú situácie, kedy dojčiť prosto nemôžete, prípadne už ďalej nechcete.

Najlepšou výživou pre bábätko je materské mlieko. Dojčenie je pre mamičku aj pre bábätko prirodzenou voľbou. Občas ale nastanú situácie, kedy dojčiť prosto nemôžete, prípadne už ďalej nechcete.

Samotné odstavenie od kojenia je ako pre dieťa, tak aj pre mamičku veľkou psychickou záťažou. Ako prejsť na umelé mlieko nenásilne a prirodzene? Ako postupovať, aby bol prechod od dojčenia k fľaštičkám čo najjednoduchší?

Univerzálny návod, samozrejme, neexistuje

Žiaľ, univerzálny návod na to, ako dojčenie ukončiť, nemáme. Tento proces je veľmi individuálny a záleží na mnohých faktoroch. Aby ste sa ale vyhli zbytočnému stresu a prípadným zápalom či hrčkám v prsníkoch, najlepším spôsobom je pomalý prechod. Je to pre obe strany najlepší postup. Ak teda môžete, určite na to choďte postupne.

Zvážte si pre a proti

Pri prechode z dojčenia na umelú výživu si najskôr zvážte niekoľko faktorov. Vieme, že dôvody môžu byť rôzne. Môžete mať zdravotné problémy, kvôli ktorým prosto s dojčením musíte prestať, prípadne už ste aj prestali.

Dôvody, prečo plánujete prestať s kojením

V najlepšom prípade to býva preto, že začnete zavádzať do stravy príkrmy a normálne jedlo. Postupne znižujete počty dojčení a nahrádzate ich pestrejšou stravou.

Potom sú prípady, kedy mamičky nechávajú samotný prechod z mlieka na tuhú stravu na bábätku. Prosto, dokým bude chcieť, budú ho kojiť. Keď sa dieťa prestane mliečka dožadovať, s kojením jednoducho skončia.

Niektorým ženám sa však mlieko postupne alebo aj nárazovo prestane tvoriť a v tom prípade s kojením skončia, a to niekedy aj zo dňa na deň. Dôvody môžu byť rôzne, ale je dobré si ich na začiatku ujasniť a zistiť, či nie sú ešte nejaké možnosti na prirodzené dojčenie.

Ako zvládnuť prechod na umelé mlieko

Základom je postupnosť. Ak môžete dojčenie ukončiť postupne, je to najvhodnejší spôsob. Pre dieťa to nebude stresujúce a a aj vaša produkcia mlieka sa bude postupne znižovať. Mali by ste tak predísť problémom ako sú preplnené prsia a vytekajúce mlieko.

Pri postupnom prechode z dojčenia na umelé mlieko skúste najskôr zrušiť jedno dve dojčenia týždenne. Uvidíte tak, ako sa zachová vaše telo a ako na to vaše bábätko bude reagovať. Najľahšie je to v prípade, ak si dieťa na dojčení toľko nepotrpí.

Ak potrebujete dojčenie ukončiť hneď, je vhodné, aby ste boli pripravení na záťaž pre organizmus, nakoľko sa s tým bude musieť vysporiadať. Pretože ak sa vám mlieko tvorí a vy zrazu prestanete dojčiť, telo na to môže reagovať rôzne.

Kedy môžu nastať problémové situácie

Určite ste si všimli, že pre bábätko je najdôležitejšie dojčenie pred spaním. Zrušiť toto dojčenie je ťažšie ako ktorékoľvek iné, pretože dieťa je naň najviac zvyknuté a najlepšie sa mu tak zaspáva.

Odnaučiť dieťa dojčeniu pred spaním si vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti. Môžete to však skúsiť rovnako aj s umelou výživou. Ak má dieťa svoj rituál pred spaním, respektíve ak je naučené byť dojčené napríklad v izbičke v rovnakej polohe, skúste ho rovnakým spôsobom nakŕmiť pomocou fľašky. Tvárte sa, akoby to bolo rovnaké, akoby sa nič nezmenilo. Dieťa to postupne pochopí.

Rada na záver

Ak potrebujete alebo chcete prejsť z dojčenia na umelé mlieko, vyhnite sa jednej chybe, ktorú robí mnoho mamičiek. Ak si stanovíte, že dojčiť nebudete, musíte vytrvať. Ak z vás totiž dieťa bude cítiť neistotu a uvidí, že vás vie na dojčenie presvedčiť, bude to skúšať aj nabudúce. Ak si stanovíte ciele, musíte ich dodržať. V opačnom prípade bude prechod oveľa komplikovanejší.

 

 

Fotogaléria


Foto: ts
Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia