Odučte dieťa od fľašky: Máme pre vás 8 tipov

Odučte dieťa od fľašky:
Ilustračné foto
Zdroj: Archív M.H.
2017-08-07 00:52:48 |

Aj váš drobček je závislý na fľaške s cumľom a tvrdošijne odmieta piť z pohárika? Prečítajte si osem tipov, ako ho to naučiť bez plaču a stresu.

Mnohé deti milujú pitie mlieka z fľašky, pýtajú ju aj viackrát za deň. Je zdrojom obživy, ale zároveň majú pocit pohodlia a bezpečnosti. Len tak ľahko sa jej nechcú vzdať. Pre rodičov je často jednoduchšie podať dieťaťu fľašku a dieťa sa razom upokojí. Jej používanie však nesie so sebou zdravotné riziká. Okrem toho, že „dudlovanie“ môže mať negatívny vplyv na tvar klenby a zúbkov, pitie v spánku môže spôsobiť vznik zubného kazu. Možno vás to prekvapí, ale dieťa ktoré prijíma potravu z fľašky dlhodobo a nahrádza tým viac chodov za deň, má sklon k detskej obezite.

 Kedy je vhodné vymeniť fľašku za pohárik? Samozrejme, platí staré známe pravidlo - každé dieťa je iné a má svoje tempo. Niektoré sa vzdajú fľašky dobrovoľne, u iných je to beh na dlhú trať. Vo všeobecnosti však platí, že dieťa okolo prvého roka života je už schopné piť z pohárika, keď je ako tak samostatné a pevne si drží hlavičku.

1. Kedy začať?

Niektorí lekári odporúčajú, aby ste dieťaťu ponúkli pohár s mliekom už okolo šiestich mesiacov života. Je viac ako pravdepodobné, že obsah skončí na oblečení či na podlahe, no aspoň sa zoznámi s pohárikom a nebude to neskôr pre neho veľký šok. Okolo jedného roka sa zlepšia jeho motorické schopnosti, nebude toľko vylievať a obsah skončí aj v žalúdku.

2. Nech je zábava

Dajte deťom pohárik so slamkou alebo sosákom. Naplňte ho rôznymi tekutinami, vodou, čajom či ovocnou šťavou a nechajte dieťa, nech skúma obsah. Samozrejme, najskôr bude len vylievať a čľapkať sa v mláčkach, pár kvapiek možno skončí v ústach. Hlavne nech sa zábava, pohárik je predsa kamarát. Ak dieťa vypite určitý obsah, ponúknite mu za odmenu mlieko. Pozor, dajte ho do pohára.

3. Výber nechajte na dieťati

Nechajte dieťa, nech si samo vyberie pohárik, z ktorého bude piť, alebo kúpte taký, na ktorom je zobrazený jeho obľúbený hrdina. To vždy zaberie.

4. Zrieďte mlieko v fľaške

Ak dieťa stále odmieta piť mlieko inak ako z fľašky, skúste mu ho zriediť s vodou. Keď začne protestovať, že chutí ináč, ponúknite mu na vyskúšanie pohár s neriedeným. Rozmyslí si, čo mu chutí viac a z čoho bude piť.

5. Postupne znižujte počet fľašiek za deň

Postupne znižujte počet fľašiek za deň a nahraďte ich plnohodnotným jedlom. Začnite s poludňajším kŕmením, neskôr vymeňte raňajky a nakoniec obmedzte večerné pitie. Práve to považuje väčšina rodičov za najťažšie odstavenie, pretože je spojené so spánkom. Skúste sa zamerať na nejakú inú aktivitu, teplý kúpeľ, čítanie knižky. Zbytočne netlačte na pílu. Všetko má svoj čas.

6. Odstráňte fľašky z jeho dosahu

Keď sa snažíte odstaviť svoje dieťa, dajte všetky fľaše z jeho dosahu a vytiahnite ich iba v prípade potreby. Ak vaše dieťa požiada o fľašu, ponúknite mu pohárik. Pripravte mu také občerstvenie, ktoré ho rozptýli.

7. Chváľte ho

Keď vaše dieťa začne používať pohárik, chváľte ho doma, aj pred inými ľuďmi, aké je veľké a šikovné. Zvýši to jeho sebavedomie a uvedomí si, že fľaška je len pre malé bábätka.

8. Zistite, čo v skutočnosti potrebuje

Keď vás dieťa požiada o fľašku, pokúste sa pochopiť, čo v skutočnosti potrebuje. Ak sa vám zdá, že je hladné, ponúknite mu výživu v poháriku alebo na tanieri. Možno potrebuje len utešiť, objať, alebo sa nudí. Zahrajte sa s ním. 

Prečítajte si tiež:

10 znakov, že máte doma novorodenca

Zákony rodičovstva: Na toto sa pripravte

 


Foto: archív M.H.
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia