Doprajte si elixír zdravia - avokádo

Doprajte si elixír zdravia
Ilustračné foto
2013-11-23 17:01:00 |

Sychravé jesenné počasie praje vírusom a rôznym infekciám, preto treba viac dbať na dopĺňanie vitamínov. Jedným z výborných zdrojov je avokádo, ktoré sa postupne udomácňuje aj u nás.

Avokádo je veľmi výživné a zdraviu prospešné. V súčasnosti ho kúpite v každom väčšom obchode či supermarkete. Patrí medzi tie druhy ovocia, s ktorými je vhodné začať prikrmovať  bábätko. Okrem vitamínov A, C, B1, B2, B6, folátov a iných obsahuje aj minerálne látky ako draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a malé množstvá selénu, mangánu, medi a zinku. Avokádo podobne ako napríklad banán málokedy spôsobuje alergie. Malo by byť pevnou súčasťou stravy tehotných a dojčiacich žien aj detí.

Ako správne avokádo kupovať?

V obchode vyberajte avokádo veľmi starostlivo. Ideálne je kupovať zrelé kúsky, ktoré sú síce pevné, ale mäkšie. Tvrdé plody obvykle doma dozrejú, pre okamžitú spotrebu však nie sú vhodné. Veľmi mäkké plody, ktoré sa po jemnom stlačení prstom nevrátia do pôvodného tvaru, radšej nekupujte. Dbajte aj na to, aby na šupke neboli tmavé škvrny, priehlbiny a známky plesne, najmä v okolí stonky.

 Použitie avokáda

Avokádo sa najčastejšie používa ako základ pomazánok a dipov, niekto ním pre jeho konzistenciu po roztlačení nahrádza klasické maslo. Využíva sa tiež v šalátoch a koktejloch. Najvyššiu výživovú hodnotu si zachováva v surovom stave, možno ho však aj variť. Ideálne je pridávať ho až na konci varenia, aby prešlo teplom, no nutričné hodnoty zostanú zachované. Prinášame vám zopár tipov na úpravu avokáda.

Pyré pre bábätká

Menšie avokádo umyjeme, rozrežeme na polovicu a odstránime kôstku. Vydlabeme dužinu a popučíme vidličkou. Pridáme materské či dojčenské mlieko alebo trochu prevarenej dojčenskej vody. Vhodná je aj kombinácia avokádo a banán. Od 10. mesiaca možno bábätkám podávať avokádo s bielym jogurtom.

Základná avokádová pomazánka

Z avokáda vydlabeme dužinu, pridáme soľ, korenie, limetkovú alebo citrónovú šťavu a roztlačený cesnak. Vymixujeme na jemnú konzistenciu a natierame na chlieb, rožky či hrianky.

Avokádová pomazánka s tuniakom

Nasekáme za hrsť pažítky. Avokádo rozkrojíme, vydlabeme dužinu a rozmixujeme spolu s pažítkou, konzervou tuniaka, najlepšie vo vlastnej šťave a trochou kurkumy. Postupne pridávame šťavu z limetky alebo citróna. Mixovanie možno nahradiť aj dôkladným roztlačením jednotlivých zložiek vidličkou. V prípade potreby možno dosoliť.

Cestoviny s avokádom

Očistíme a pretlačíme štyri strúčiky cesnaku, ktoré odložíme bokom. Povaríme 130 gramov cestovín (vhodné sú pappardelle). Scedíme a asi deci vody si necháme. Zmes na cestoviny si pripravíme z vydlabaného avokáda, nadrobno posekanej pažítky a limetkovej šťavy, ktorú pridávame postupne. Do rozohriateho woku dáme maslo a popražíme na ňom cesnak. Do toho vložíme cestoviny, odloženú vodu a prehrejeme. Wok odstavíme, pridáme avokádovú zmes a dobre premiešame.

Avokádová polievka

Pripravíme si kurací vývar, ktorý necháme vychladnúť. Očistené avokádo pokrájame na kocky. Polovicu vývaru, časť avokáda, nahrubo nasekané 2-3 strúčiky cesnaku a 125 ml sladkej smotany rozmixujeme na jemný krém. Pridáme do toho zvyšok avokáda, druhú polovicu vývaru, ďalších 125 ml smotany a jednu polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Znovu rozmixujeme dohladka. Osolíme, okoreníme a môžeme pridať pár kvapiek tabaska. Polievku servírujeme vychladenú, chutné sú v nej kukuričné čipsy.

Ovocný šalát s avokádom

Potrebujeme jedno väčšie avokádo, 150 gramov čučoriedok alebo malín, dva pomaranče, 5 polievkových lyžíc nasekaných ovsených vločiek a pár lístkov čerstvej mäty. Všetky ingrediencie nakrájame, mätu nasekáme a premiešame. Necháme odstáť, aby ovsené vločky zmäkli.


Foto: photl.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia