Pripravte deťom skvelé jesenné mňamky z tekvice

Tekvicová polievka
Tekvicová polievka
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-10-25 07:05:00 |

Tekvica je doménou jesennej kuchyne. Je nielen výživná, ale dajú sa z nej ukuchtiť skvelé recepty pre vaše detičky.

Tekvica je veľmi zdravá

Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, obsahujú škrob a pektín a majú minimálny obsah bielkovín. Jej dužina je bohatá na vitamíny a karotén. Tvorí ju takmer samá voda, preto pôsobí močopudne. Obsahuje veľa vlákniny, dokáže absorbovať jedovaté látky z čreva, preto priaznivo pôsobí na tráviaci trakt a celkovú detoxikáciu. Najväčšie bohatstvo sa ukrýva v semienkach. Sú zdrojom železa, zinku, draslíka, selénu, mangánu a nenasýtených mastných kyselín.

 

Tekvicová výživa

V jeseni sú záhradky aj tržnice plné rôznych druhov tekvíc. Využite sezónnu ponuku a uvarte dojčatám skvelú tekvicovú výživu.

Budete potrebovať:

1 väčšiu tekvicu, 1 lyžičku kyseliny citrónovej na zakonzervovanie, 2 balíčky zlatého klasu, 200 g kryštálového cukru a 1 marhuľový kompót.

Postup:

Tekvicu pokrájajte na malé kúsky, dajte do hrnca a zalejte vodou. Pridajte kyselinu citrónovú a uvarte do mäkka. Pridajte marhuľový kompót a všetko spolu zmixujte. Do zmesi pridajte cukor a zlaté klasy rozmiešané v troche vody. Všetko spolu povarte ešte aspoň 5 minút. Hotovú výživu dajte do pohárikov a sterilizujte po dobu 5 až 7 minút.

 

Krémová tekvicová polievka

Budete potrebovať:

400 g tekvice, 4 zemiaky, 1 cibuľu, olej, 150 ml sladkej smotany, soľ, 1 polievkovú lyžicu hladkej múky na zahustenie, strúhaný muškátový oriešok.

Postup:

Tekvicu očistite, zbavte jadrovníka a nastrúhajte nahrubo na strúhadle. Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte hladkú múku a urobte zápražku. Zalejte studenou vodou a mierne osoľte. Zemiaky nakrájajte na drobné kocky a pridajte ich s tekvicou do polievky. Keď je tekvica mäkká, rozmixujte uvarenú zmes ručným mixérom na hladký krém. Polievku dochuťte sladkou smotanou, prípadne nastrúhaným muškátovým orieškom. Pre menšie dojčatá môžete namiesto smotany použiť materské či umelé mlieko alebo polievku nedochucujte.

 

Tekvicové placky

Sú vhodné pre väčšie batoľatá, pochutiť si na nich spolu s nimi môžete aj vy.

Budete potrebovať:

2 kg tekvice, 2-3 cibule, 6 strúčikov cesnaku, 250 g ovsených vločiek, 200 g detskej krupice, 3 lyžice hladkej múky, soľ, olej, majorán.

Postup:

Tekvicu ošúpte, vyčistite a najemno postrúhajte. Pridajte ovsené vločky, detskú krupicu a múku. Osoľte a jemne dochuťte majoránom. Na troche oleja opražte nadrobno pokrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte do pripravenej zmesi a poriadne premiešajte. Z cesta postupne lyžicou odoberajte zmes a na panvici formujte placky. Ešte jednoduchšie je robiť ich na panvici na dolky. Ak ich budete robiť na kvalitnej teflónovej panvici, stačí použiť minimum oleja alebo žiadny.


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia