Nové jasle: Peniaze pre najmenších sa vždy musia nájsť

Nové jasle: Peniaze pre
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2023-07-21 22:00:00 |

V obci Bojná v okrese Topoľčany vznikli nové detské jasle. Ich slávnostné otvorenie je naplánované na nedeľu 23. 7., prevádzka sa začne od septembra tohto roka. Nové jasle vznikli v priestoroch bývalej kláštornej školy, ktoré prešli rozsiahlou rekonštrukciou.

Nedobrá ekonomická situácia na Slovensku núti mladé matky začať čo najskôr po pôrode pracovať. Nie každá z nich má v rodine staré mamy či tet ochotné postarať sa o bábätko. A tak prichádzajú k slovu detské jasle. Je ich však nedostatok, mnohé majú zastarané vybavenie a na nové nie sú peniaze.

Naozaj však nie sú? Treba hľadať tam, kde by to človek neočakával. Tak to urobili v slovenskej obci Bojná. Rekonštrukcia historickej budovy bývalej kláštornej školy sa začala na jar minulého roka. Obec na ňu získala nenávratný finančný príspevok z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vo výške 552.343 eur. Celkové náklady na rekonštrukciu historickej budovy boli vo výške 806.407 eur.

Z pôvodnej stavby z roku 1852 je súčasná zrekonštruovaná budova jedinou stojacou stavbou, ktorá sa zachovala a opravila. V nových priestoroch bude zabezpečené opatrovanie detí od jedného do troch rokov. Detské jasle nebudú slúžiť iba domácim obyvateľom, ale sú kapacitne pripravené pokryť aj potreby mladých rodín zo širokého okolia. Keď sa chce, tak sa dá.


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: TASR

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia