Jasle v bratislavskom Starom Meste: Pre dieťa na mizinu?

Jasle v bratislavskom Starom
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2023-06-27 22:00:00 |

Bratislavské Staré Mesto zvýši od septembra poplatok za jasle. Mesačný poplatok sa zmení z doterajších 400 na 500 eur mesačne. Vyplýva to z nového všeobecne záväzného nariadenia za poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach starostlivosti o deti do troch rokov.

Nariadenie v utorok schválili miestni poslanci. Tento krok mestská časť odôvodňuje infláciou a nárastom cien energií. Päť rokov údajne nezvyšovali ceny a vstupy veľmi zdraželi. Ak má byť mestská časť schopná  túto službu poskytovať,musí zvýšiť ceny, uviedol starosta Starého Mesta Matej Vagač. Mestská časť podľa neho i tak dopláca na jedno dieťa okolo 170 eur, hovorí preto o veľmi prosociálnej službe. Paušálny mesačný poplatok sa nemenil od januára 2018. Podobné prípady sa vyskytujú aj v iných slovenských mestách, tento je však najvypuklejší.    

Otázka znie, prečo vlastne mamy dávajú deti do jaslí. Je jasné, že nad tzv. krkavčími matkami prevažuje finančná situácia rodiny. Ekonomická kríza zasahuje najviac mladé rodiny a dôchodcov. Kým zdravý dôchodca si však kedykoľvek privyrobí, žena s malým dieťaťom, ktorá z rozličných dôvodov nemôže požiadať o pomoc staré mamy, túto možnosť nemá. Ak chce ísť pracovať, musí si zaplatiť opatrovateľku alebo dať dieťa do kolektívu - so všetkými rizikami. Oboje predstavuje v mnohých prípadoch oveľa viac ako polovicu ženinho mesačného platu. 

Zľava z poplatkov pre rodiča s trvalým pobytom v mestskej časti aj pre jej zamestnanca stále platí, znižuje sa však zo 100 na 70 eur. Mestská časť ruší tzv. udržiavací poplatok - ak je dieťa pre chorobu v jasliach dlhšie neprítomné. Zdražie aj poplatok za stravu z 2 na 2,80 eura na deň pre neustále zvyšovanie cien potravín. Mestská časť prevádzkuje ako zriaďovateľ dvojo jaslí: na Čajkovského a Záhrebskej ulici. Vyhľadávajú ich mamičky, ktoré pracujú v ich blízkosti. Teda presnejšie - ktoré si to môžu dovoliť. Koľko ich bude od septembra? Oplatí sa vôbec dávať dieťa do jaslí?


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: TASR

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia