Trápi drobca zápcha? Pomôžte mu stravou a pohybom

Trápi drobca zápcha? Pomôžte
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-09-29 12:01:09 |

Všetci vieme, aká vie byť zápcha nepríjemná. Tvrdé a bolestivé bruško dokáže dieťatko riadne potrápiť. Ako mu možno pomôcť?

Na zápchu u batoliat môže vplývať viacero faktorov:

  • má nedostatok vlákniny
  • nepije dosť tekutín
  • pije veľa mlieka a málo tekutín
  • má nedostatok pohybu
  • problémy môže spustiť aj nácvik na nočník, ak ešte nie je dieťa pripravené

Keď batoľa trpí zápchou, je preň veľmi bolestivé mať stolicu. Strach z bolesti obavy dieťaťa stupňuje a bludný kruh začína. Z obáv ju zadržiava a natrápi sa pri tom celá rodina. Dieťa je ubolené, nervózne, uplakané, nechce jesť, stráca energiu. Pomôžte mu úpravou stravy a pohybom.

1. Zvýšte príjem vlákniny u dieťatka – ponúknite mu celozrnný chlieb, cereálie, ovocie a zeleninu. Najvhodnejšími druhmi sú slivky, figy, marhule, hrášok, brokolica, kukurica, zemiaky a fazuľa. Ak mu niektoré prekážajú, roztlačte ich alebo pokrájajte do obľúbenej stravy. Ovocie, ale aj zelenina v šupke obsahujú viac vlákniny. Dajte si však pozor, aby vlákniny nebolo až priveľa, lebo môže spôsobiť opačný efekt a drobec sa namiesto zápchy bude trápiť s hnačkou. Potraviny obsahujúce vlákninu by do piatich rokov veku dieťaťa nemali tvoriť podstatnú časť stravy.

2. Dbajte, aby dieťa pilo dostatok tekutín. Striedajte čistú vodu s čajmi a ovocnými šťavami. Tie mu podávajte riedené vodou v pomere jeden diel šťavy na 10 dielov vody. Šumivé a sladké nápoje nedávajte dieťaťu vôbec.

3. Zápchu u batoľaťa môže mať na svedomí aj málo energie. Zoberte ho von a povzbudzujte ho, aby sa hýbalo. Nechajte ho napríklad chodiť vedľa vás pri kočíku, zatancujte si alebo sa zahrajte s loptou. Akákoľvek telesná aktivita, ktorú zvládne, „rozhýbe“ črevá.

4. Ak si všimnete, že zápchou trpí dieťa v čase, keď ste ho začali učiť na nočník, príčina bude pravdepodobne v tom. Možno ste začali príliš skoro alebo dieťa jednoducho cíti pri používaní nočníka či toalety úzkosť. Niekedy je za zápchou v tomto období aj vaša nervozita z „nehôd“ po odplienkovaní.  Porozmýšľajte, či by nebolo vhodné „nočníkové školenie“ ešte na nejaký čas odložiť a skúsiť to pomalšie. Dieťa dá obvykle samo najavo, že už je pripravené. Dovtedy ho posaďte na nočník či toaletu aj oblečené, len nech si zvyká, no nenúťte ho vycikať sa. Dobrou pomôckou je posadiť na nočník obľúbenú hračku dieťaťa a "rozprávať" sa s ňou o tom. Dovoľte mu tiež, aby videlo na toalete vás, nie je to nič zvláštne, deti sa učia pozorovaním a napodobňovaním.

5. Ak zápcha nepominie ani po týchto opatreniach a dieťa má s bruškom naďalej problémy, navštívte pediatra. Je možné, že bude potrebné použiť mierne preháňadlo vhodné pre batoľatá.

Pripravte sa na to, že ak má dieťa so zápchou problémy, môže byť podráždené aj po tom, keď sa mu už podarí vyprázdniť. Nezriedka sa drobci obávajú „kakať“, lebo majú strach z bolesti. Venujte dieťatku zvýšenú pozornosť a starostlivosť, snažte sa vytvárať doma pokojnú atmosféru a po krátkom čase by malo nadviazať na predchádzajúce ľahké a pravidelné vyprázdňovanie. Vláknina, tekutiny a dostatok pohybu by však mali zostať samozrejmosťou, aby ste predišli ďalšej zápche. Čokoláda, cukríky, keksíky, sladké malinovky či veľa bieleho pečiva sú veľkými nepriateľmi detského trávenia, tak buďte s nimi opatrní.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: babycentre.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia