Učiteľky v škôlkach spísali petíciu, môžete ich podporiť

Učiteľky v škôlkach spísali
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-09-28 12:01:33 |

Materská škola, to nie je len miesto, kam odkladáme svoje deti, ale aj miesto, kde sa veľa naučia. Učiteľkám v škôlkach sa nepáči platný vzdelávací program a žiadajú nový.

V tomto školskom roku sa ešte všetky materské školy riadia Štátnym vzdelávacím programom pre predprimárne vzdelávanie z roku 2008, no od budúceho roka chcú ísť podľa nového. Pre dosiahnutie svojho cieľa spojili učiteľky škôlok hlavy dohromady a spísali petíciu, v ktorej vysvetľujú dôvody, prečo sa rozhodli prijatie nového programu podporiť petíciou. Tvrdia, že súčasné znenie im značne komplikuje prípravu na prácu s deťmi, je zbytočne zložité a neprehľadné v otázkach kompetencií, okruhov, vzdelávacích oblastí či prierezových tém a aj požiadavky na deti sú formulované obšírne a veľmi nejasne. Za problematické označujú aj to, že vzdelávacie oblasti sťažujú nadväznosť so vzdelávaním v školách.

Naopak, na novom Štátnom vzdelávacom programe, vypracovanom Štátnym pedagogickým ústavom, ktorý by chceli mať materské školy na stole už od budúceho školského roka, chvália prehľadnú a jednoduchú štruktúru, spoľahlivú a rýchlu orientáciu. Výhodu vidia tiež v tom, že cieľové požiadavky na dieťa sú formulované konkrétne a jasne, okrem toho zabezpečujú kontinuitu so školským vzdelávaním. Sprevádzajú ho takisto metodické materiály, ktoré objasňujú problematiku jednotlivých vzdelávacích oblastí.

Petičný výbor zložený z učiteliek materských škôl žiada aj ďalšie učiteľky, ako aj rodičov škôlkarov, budúcich aj bývalých škôlkarov či všetkých, ktorým nie je vzdelávanie detí ľahostajné, aby podporili ich online petíciu. Link sa nachádza na stránke http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=785443. Pridať sa k nej možno do 31. októbra.

"My, podpísaní pod touto petíciou, žiadame Vás, pán minister školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby ste schválili nový Štátny vzdelávací program (ďalej ŠVP) pre materské školy (2014) vypracovaný na základe Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2012-2016 a umožnili tým jeho zavedenie do praxe materských škôl od septembra  2015," píše sa v nej.

Ako učiteľky pripomínajú, čím menej času budú musieť venovať byrokratickej príprave, tým viac času strávia s deťmi, ktoré sú tým najdôležitejším článkom.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, changenet.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia