Viete, ako si poradiť s hryzením u detí?

Viete, ako si poradiť
Ilustračné foto
Zdroj: asianet.com
2014-08-25 00:01:45 |

Máte doma malého upíra, ktorý ostatných hryzie? Nie je to nič príjemné, ale buďte si istí, že takých detí je viac než dosť. Čo s tým môžete robiť?

Ak dieťa svojich rovesníkov, ale aj rodičov, či iných ľudí hryzie, vyzerá to naozaj dosť desivo. Výsledky uhryznutia sú omnoho nepríjemnejšie ako keď ratolesť s radosťou hádže okolo seba veci alebo kope. Modriny, ktoré po uhryznutí zostávajú, pripomínajú správanie dieťaťa dosť dlho a niekedy sa maminy hanbia s takýmto dieťaťom vybrať opäť na ihrisku, kde k incidentu prišlo.

Drobcov brániacich sa hryzením niekedy dokonca vylúčia z detských krúžkov, lebo ostatní sa odmietajú s malým „hryzkom“ kamarátiť a je pre nich nebezpečný. „Je úplne pochopiteľné, že vás to privádza do zúfalstva, no nikdy dieťaťu hryzenie neopätujte, aby pocítilo aké nepríjemné a bolestivé to je,“ radí detská psychologička Penelope Leach.

Použitie zubov je úplne prirodzené

Zuby sú spolu s „pazúrmi,“ u detí samozrejme nechtami, prírodnými a prirodzenými zbraňami všetkých mladých cicavcov, takže použitie zubov či nechtov je prvým inštinktom, keď sa cítia ohrozené alebo niečo potrebujú. Batoľatá ešte nechápu, že hryzenie, škrabanie či ťahanie vlasov je niečo zakázané alebo zlé. „Keď dieťa niekoho uhryzne, aj keď to urobí jemne a hravo, okamžite mu vysvetlite, že je to neprijateľné,“ hovorí Leach. Ratolesti treba povedať jasné „hryzenie nie!“. Psychologička pripomína, že dieťa do troch rokov je ešte príliš malé na dlhé vysvetľovanie, prečo je hryzenie zlé. Zreteľné „nie“ je dostatočnou reakciou.

„Samozrejme, že stopy po zuboch, ktoré zostanú na koži uhryznutého upútajú pozornosť, no nepoukazujte na to nejako výrazne a neupriamujte na to pozornosť dieťaťa,“ zdôrazňuje. Podľa nej je vhodné na uhryznuté miesto ukázať, krátko dieťa pokarhať a hneď na to odviesť pozornosť na niečo iné. Ak ratolesť uhryzne iného drobca, zamerajte svoju pozornosť na poškodené dieťa, nie na nezbedníka, ktorý zúbky použil. Aj negatívna pozornosť totiž môže posilniť v ňom potrebu urobiť to znova.

Tresty nie sú efektívne

„Aj keď je potrebné dieťaťu ukázať, že hryzenie nie je v poriadku, tresty v podobe vážneho karhania, hryzenia naspäť alebo jednej výchovnej na zadok nie sú príliš efektívne a toto správanie nezastavia,“ tvrdí Leach. Práve naopak, represívne opatrenia vyvolajú v ratolesti hnev a stimulujú ju k tomu, aby hrýzla ešte viac. Týmto spôsobom totiž vybije svoju zlosť. Hrýzť dieťa naspäť je úplne zbytočné, lebo v tomto veku ešte nie je schopné vžiť sa do kože iného človeka a nechápe spojenie medzi tým, čo robí ono a čo urobíte vy jemu. „Naviac, v procese socializácie deti nasledujú príklad svojich rodičov, takže hryzenie ratolesti alebo iné spôsobovanie bolesti je desivo zlým príkladom,“ upozorňuje odborníčka.

Na agresiu zabudnite

Hryzenie je potrebné čo najskôr zastaviť, no nie agresiou smerom k dieťaťu. Ak už vaša ratolesť niekoho uhryzne, hneď ju zoberte, postavte bokom a venujte starostlivosť tomu, kto sa stal jeho obeťou – či už iné dieťa, dospelý alebo vy osobne. Možno to nejaký čas potrvá, no najneskôr vtedy,  keď sa dieťa naučí slovami vyjadrovať svoje obavy a želania, s hryzením prestane. Je však aj na rodičoch, aby mu vysvetlili, že lepšie ako riešiť niektoré situácie agresiou, je lepšie povedať, čo sa mu nepáči alebo čo potrebuje.

Máte doma malého Draculu? Skúste ho zabaviť sloním hryzátkom od Aventu.


Foto: asianet.com
Zdroj: babycenter.com

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia