Syndróm náhleho úmrtia dojčiat: Monitory dychu môžu zachrániť život

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat:
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-13 17:20:14 |

Vybaviť každé lôžko na novorodeneckých oddeleniach monitorom dychu je cieľom projektu Mamička dýcham, za ktorým stojí Nadácia Križovatka.

Prevenciu syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) a ochranu detí do 1 roku podporuje nadácia už 10 rokov. SIDS totiž ohrozuje všetky deti a riziko jeho výskytu je ešte vyššie pri predčasne narodených deťoch, u detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou či pri viacnásobnom pôrode. Okrem toho, že ich cieľom je vybaviť monitorom dychu každé lôžko na novorodeneckých oddeleniach nemocníc na Slovensku, zriaďujú aj výpožičné miesta. Z tých si ich môžu rodičia požičiavať domov. Doteraz sa im podarilo zriadiť už 37 takýchto miest.

Nadácia oslovuje firmy a podnikateľov, ktorí sú ochotní tejto ušľachtilej veci pomôcť. Hodnota jedného monitoru je 99 eur. Napríklad vďaka spoločnosti KiK, ktorá podporila projekt sumou 9 900 eur, je možné kúpiť 100 monitorov dychu. Tie podľa potreby nadácia rozdelí do nemocníc po celom Slovensku. „Mamičky sú naše najvernejšie zákazníčky a my ich chceme maximálne podporovať, vysvetlil konateľ spoločnosti KiK v Česku a na Slovensku Martin Šatný.

Nadácia Križovatka aj naďalej hľadá darcov finančných prostriedkov na kúpu ďalších monitorov, ktoré by bolo možné umiestniť do nemocníc.

Prečítajte si tiež:

Detský lekár varuje: Bábätko nikdy nenechajte takto spať

K jednému z 8 úmrtí na SIDS prichádza na gauči


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia