Sú za nízkou úmrtnosťou dojčiat kartónové krabice?

Sú za nízkou úmrtnosťou
Ilustračné foto
Zdroj: realclear.com
2014-06-30 00:01:40 |

Fínsko je jednou z krajín s najnižšou dojčenskou úmrtnosťou. Mnohí veria, že je to vďaka ich tradičným štartovacím boxom pre bábätká, ktoré dostávajú mamičky v pôrodnici.

Štartovacie novorodenecké boxy sú vlastne veľké kartónové krabice naplnené základnými potrebami pre bábätko a rodičov. Fínske maminy ich dostávajú zadarmo už od roku 1930! Nájdu v nich matrac, obliečku naň, perinku, deku, vak na spanie, látkové plienky, oblečenie pre bábätko na chladné aj teplejšie dni, topánočky, manikúru, potreby na kúpanie vrátane osušiek, hryzátko, obrázkovú knižku, ale tiež vložky do podprsenky na dojčenie aj kondómy.  Po tom, ako tieto veci vyberú, kartónová krabica sa stane dôležitou súčasťou života rodiny. Slúži totiž ako postieľka pre bábätko. A práve v tom podľa mnohých väzí tajomstvo nízkej úmrtnosti dojčiat vo Fínsku.

Nie je to vtip, naozaj to funguje

Kým na prvý pohľad vyzerá myšlienka kartónovej postieľky ako internetový vtip predajcu nábytku IKEA, v skutočnosti je to vo Fínsku úplne bežné a klasickú drevenú postieľku by ste hľadali dosť dlho. Kartónové postieľky podporujú rodičov v tom, aby deti spali samostatne na vhodnom matraci a nebrali si ich k sebe do postele, čo výrazne vplýva na obmedzenie syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).  Okrem toho pomohla aj zmena, keď vláda v snahe podporiť dojčenie zrušila pribaľovanie dojčenských fliaš do boxov.

Výsledky hovoria samé za seba

Úžasný pokles dojčenskej úmrtnosti vo Fínsku je povzbudivý. Nebolo by na škodu, keby o takomto skvelom kroku pouvažovali aj vlády v ďalších krajinách, vrátane Slovenska. U nás mamičky dostávajú iba maličké kartónové krabice s pár reklamnými predmetmi. Do tých by sme asi bábätká uložili len veľmi ťažko.

 

 

Fotogaléria


Foto: realclear.com
Zdroj: realclear.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia