Sex po pôrode: Bude to fungovať ako predtým?

Sex po pôrode
Sex po pôrode
Zdroj: photl.com
2013-08-30 11:54:42 |

Pre ženu je narodenie bábätka psychicky veľmi uspokojujúci moment. Jej telo je ubolené v dôsledku popôrodných rán. Na sex dlhšiu dobu nemá ani pomyslenie.

Kedy je správny čas podľa lekárov?

Podľa lekárov by k prvému milovaniu po pôrode nemalo dôjsť skôr ako po šiestich týždňoch.  Záleží to od toho, ako bol vedený pôrod: spontánne alebo cisárskym rezom. Spontánny pôrod sa často nezaobíde bez nástrihu hrádze alebo prirodzeného natrhnutia, a následného šitia popôrodných poranení. Nehovoriac o veľkej rane, ktorá vzniká po cisárskom reze. Zošívané miesta potrebujú čas na zahojenie. Sex počas šestonedelia podľa nich nie je bezpečný ani preto, že pôrodné cesty sa čistia. Žena je náchylnejšia na rôzne infekcie.

 

Po šestonedelí je každá novopečená mamička povinná absolvovať prehliadku. Gynekológ zhodnotí jej zdravotný stav a zistí, či sa rany dobre zahojili.

 

Hormonálne zmeny u ženy

Po pôrode dochádza u ženy k hormonálnym zmenám. Sexuálnu túžbu majú v tele na starosti tzv. androgény. Ich tvorbu však ovplyvňuje hormón prolaktín. Po narodení dieťatka, v čase dojčenia je jeho produkcia zvýšená. V dôsledku zvýšenej hladiny prolaktínu, sa sexuálna túžba u mamičky prirodzene oslabuje.

 

Oslabené svalstvo panvového dna

Svlastvo panvového dna má množstvo nervov, ktoré sa môžu počas pôrodu porušiť. Svalstvo môže byť oslabené, preto je nevyhnutné začať s cvičením. Ochabnuté svalstvo panvového dna môže viesť k ďalším zdravotným komplikáciám, akými sú napríklad neschopnosť zadržiavať moč a vznik hemoroidov.

 

Najvhodnejšie sú tzv. Kegelove cviky. Spočívajú vo vedomom zvieraní a uvoľňovaní svalov v oblasti močovej trubice, pošvy a konečníka. Nevyhovárajte sa, že na cvičenie nemáte popri starostlivosti o bábätko čas. Cviky sa dajú cvičiť nielen v ľahu, ale aj v sede či postojačky a aj pri chôdzi. Môžete si ich zacvičiť napríklad pri dojčení alebo vonku počas kočíkovania.

 

Únava a nevyspatosť

Keď do domácnosti pribudne nový človiečik, stáva sa, že na sex nie je čas. Nielen mamičky, ale aj oteckovia sú nevyspatí a unavení. Spočiatku sa musíte s novou životnou rolou aj s bábätkom zžiť. Ak si rozdelíte úlohy v domácnosti a s bábätkom pomáha aj otecko, trocha času len pre vás dvoch sa nájsť dá.

 

Aj otecko môže mať traumu

V dnešnej dobe už nie je nič výnimočné, ak sa pôrodu zúčastní otecko. Môže sa stať, že pôrod je pre neho natoľko traumatizujúci zážitok, že  na nejaký čas prestáva pociťovať sexuálnu túžbu. Ženu vníma iba ako rodičku, nie ako príťažlivú milenku. Ak tento problém po čase nie je schopný prekonať sám, je namieste dať si poradiť od sexuológa.

 

Bolesti pri styku

Bolesť a nedostatočné zvlhčenie. Podobné problémy zažíva po pôrode veľké percento žien. Môže ísť o fyzický problém, dôležitú úlohu však hrá aj psychika ženy. Všetci dobre vieme, že v sexuálnej oblasti sme rozdielni. Muži sex prežívajú predovšetkým fyzicky, ženy ho potrebujú aj precítiť a naladiť sa naň emočne. Niektoré mamičky sa po pôrode necítia dosť príťažlivé, pretože ich telo sa po pôrode zmenilo: majú pár kíl navyše, brucho je ochabnuté a pod. Druhým problémom je, že sa nedokážu úplne uvoľniť. Ich myseľ je fixovaná na bábätko a boja sa, či sa ich drobček nezobudí a nebude plakať.

 

Ako na to, aby sex bol znovu krásny?

Je prirodzené, ak problémy pretrvávajú pár týždňov po pôrode. Čo urobiť pre to, aby sa situácia časom zlepšila, a intímny život sa dostal do normálnych koľají:

  • Ak má žena problémy s nedostatočným zvlhčením, použite pri milovaní lubrikačný gél.
  • Dôverujte svojmu partnerovi a nemyslite na popôrodné poranenia. Snažte sa prekonať strach z bolesti, aby ste si v mysli nevytvorili blok.
  • Pristupujte k svojej partnerke citlivo, doprajte jej dostatočne dlhú predohru, snažte sa nájsť polohu, ktorá jej bude najviac vyhovovať, a v ktorej bude prípadná bolesť čo najmenšia.

Partnerské spolužitie nie je len o výchove detí, financiách a spoločných aktivitách. Nemenej dôležitá je intímna oblasť. Preto aj napriek náročnej starostlivosti o bábätko nezabúdajte ani na tento rozmer manželstva.

 


Foto: Photl.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia