Ako urýchliť hojenie rán po prirodzenom pôrode?

Po pôrode
Po pôrode
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-26 08:29:47 |

Lekári pred samotným pôrodom dieťatka vo väčšine prípadov vykonávajú nástrih hrádze (tzv. epiziotómiu), ale môže dôjsť aj k prirodzenému natrhnutiu. Ako pomôcť lepšiemu hojeniu popôrodných rán?

Robte si studené obklady a rany často umývajte

Zošívané miesta vám môžu tesne po pôrode opuchnúť. Veľmi dobre na to pôsobia studené obklady. Do igelitového vrecúška vložte kocky ľadu a obaľte ich bavlnenou plienkou, aby príliš nechladili. Studený obklad prikladajte na niekoľko minút na boľavú hrádzu. Opakujte  niekoľkokrát za deň, dokým sa opuch nezmierni. Ak v nemocnici nemáte prístup k ľadu, použite špeciálny chladivý gélový vankúšik.

Poranené miesta po zošívaní čo najčastejšie oplachujte čistou vodou. Najlepšie po každom použití toalety. Bezprostredne po pôrode sa odporúča močiť priamo v sprche. Prúd čistej vody zriedi moč a rana vás nebude tak štípať. Na umývanie nepoužívajte sprchovacie gély. Použite detské mydlo alebo prípravky na intímnu hygienu, prípadne rany oplachujte len čistou vodou.

 

Čo najviac vetrajte postihnuté miesta

Rany po nástrihu alebo natrhnutí sa budú lepšie hojiť, ak majú dostatočný prístup vzduchu. Počas pobytu v nemocnici vám lekári zakážu nosiť nohavičky. Túto radu sa snažte dodržať aj po návrate do domáceho prostredia. Ak sa vám to zdá nepraktické, použite vzdušné sieťované jednorazové popôrodné nohavičky. Nepoužívajte bežné menštruačné vložky z umelých materiálov, ale pôrodnícke vložky. Často ich vymieňajte.

 

Použite repíkový odvar

Uvarte si silný odvar z repíka. Niekoľko krát za deň doňho namočte sterilnú gázu a priložte na postihnuté miesto. Ranu nakoniec dôkladne osušte.

 

Účinná je biolampa

Liečba svetlom tiež môže urýchliť a zlepšiť hojenie popôrodných rán. Polarizované svetlo účinkuje v celej šírke zápalových symptómov: proti opuchu, bolesti a začervenaniu. Fototerapia má prednosť v tom, že sa na jej pôsobení nepodieľa termický (tepelný) faktor.

 

Hrádzu zbytočne nenamáhajte

Čo najviac oddychujte a fyzickú záťaž obmedzte na minimum. Na sedenie použite detské nafukovacie koleso, prípadne si v lekárni kúpte rektálny vankúš. Obmedzíte priamy kontakt rany s tvrdou podložkou a hrádza vás bude menej bolieť. Zdravo sa stravujte, prijímajte veľa vlákniny a pite dostatok tekutín. Vyhnete sa zápche a nebudete príliš namáhať panvové dno pri tlačení na stolicu.

 


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia