Ako dlho trvá krvácanie po pôrode?

Krvácanie po pôrode
Krvácanie po pôrode
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-25 12:05:54 |

Počas šiestich až ôsmich týždňov po pôrode sa bude vaša maternica čistiť. Budete krvácať a špiniť. Ak aj po tejto dobe je krvácanie stále intenzívne a neustáva, navštívte vášho gynekológa.

Prvé dni po pôrode

Po pôrode dieťaťa je z tela vypudená placenta a zvyšky plodových obalov. Na sliznici maternice vznikne veľká rana. Stáva sa, že počas vytláčania bábätka vám vzniknú v pošve poranenia. Ak sú veľké, treba ich zašiť. Prvé tri dni po pôrode je preto krvácanie veľmi intenzívne.  Počas pobytu v pôrodnici vám lekári počas vizít pravidelne kontrolujú intenzitu krvácania a krvné straty, sledujú, či sa objavujú aj krvné zrazeniny.

 

Očistky

Po troch dňoch by malo krvácanie slabnúť a zmení sa na očistky. Už budete len slabo špiniť. Farba na vložke sa zmení z tmavočervenej na hnedú, postupne až na žltú. Na konci šestonedelia sú očistky priesvitnej hlienovej farby.

 

Ako dlho sa telo čistí?

Dĺžka čistiacej fázy je u každej mamičky individuálna. Závisí to od veľkosti dieťaťa, náročnosti pôrodu a od rozsahu popôrodných poranení. Niektoré ženy sa vyčistia za 4 týždne, u niektorých to trvá aj 8 týždňov. Niektorým mamičkám sa stáva, že špinia napríklad 2 týždne, potom nastane pauza na týždeň. Po nej sa špinenie znovu obnoví. Neznepokojujte sa, je to celkom normálne.

 

Kedy treba vyhľadať lekára?

Nečakajte, a navštívte vášho gynekológa, ak:

  • dva týždne po pôrode stále silno krvácate,
  • ak krvácanie sprevádzajú bolesti,
  • krvácanie neustane ani po 8 týždňoch.

Mohlo sa stať, že dutina maternice sa úplne nevyčistila alebo v nej zostali zvyšky placenty. Pravdepodobne bude potrebný drobný chirurgický zákrok, tzv. kyretáž (čistenie maternice pod narkózou).

 

 


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia