Ako sa starať o ranu po cisárskom reze?

Cisársky rez
Cisársky rez
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-26 08:33:35 |

Cisársky rez je operácia ako každá iná. Vyžaduje si dlhšiu regeneráciu ako pri spontánnom pôrode. Ako si pomôcť pri hojení operačnej rany?

Možné komplikácie

Môže sa stať, že vám rana praskne, bude krvácať a hnisať. V takom prípade vyhľadajte lekára. Možno ju bude treba vyčistiť, odstrániť hnis, v horšom prípade opätovne zašiť.

Medzi riziká cisárskeho rezu patria pooperačné zrasty. Vytvárajú sa často po brušných operáciách ako obranná reakcia organizmu na vonkajší zásah do tela. Môžete pociťovať bolesti v podbrušku.

 

Dôkladne sa o ranu starajte

Potierajte ranu bylinkovými odvarmi. Najúčinnejší je z repík, rumanček alebo nechtík. Namočte čisté plátno alebo sterilnú gázu do odvaru a prikladajte niekoľko krát denne na operačnú ranu.

Dodržiavajte hygienu, ranu často umývajte, po umytí vždy dôkladne osušte a čo najviac vetrajte.

Nehoľte spodnú časť bruška príliš skoro. Môžete si tam naniesť infekciu alebo pokožku príliš podráždiť. Rana sa potom ťažšie hojí a po zahojení vyzerá horšie.

 

Pomaly začnite posilňovať bruško

Po pôrode má veľa žien previsnuté bruško. Keď budete pomaly posilňovať dolnú časť brušných svalov, skoro sa dostanete do formy.  Zaberá jednoduchý cvik, ktorý vôbec nie je náročný ani po cisárskom reze. Sťahujte brušné svaly. Najprv panvové dno, potom pridajte dolnú časť bruška tak, ako pri zazipsovaní  nohavíc.  Nakoniec pridajte stredné brušné svaly a uvoľnite sa. Cvik môžete opakovať niekoľko krát denne. Cvičte len po prah bolesti. Neprepínajte sa príliš. Operačná rana sa bude lepšie hojiť a vy budete robiť niečo aj pre nadobudnutie pôvodnej postavy.

 


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia