S antidepresívami v tehotenstve opatrne!

S antidepresívami v tehotenstve
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-09-09 12:01:21 |

Tehotenstvo môže byť emocionálnou horskou dráhou pre každú ženu. Ak vás trápia úzkosti alebo poruchy nálad, týchto deväť mesiacov je obzvlášť ťažkých. Čo s tým?

V období tehotenstva sa s depresiou často stretnú aj ženy, ktoré ňou nikdy predtým netrpeli. Podľa výskumov sa vyskytne u 10 až 20 percent tehotných žien a mnohé siahnu po antidepresívach.  Tie však vôbec nemusia zaúčinkovať tak, ako si predstavujú. Naopak, často sa príznaky ešte zhoršia.  Depresia postihuje nielen ženy, ale má tiež veľký vplyv na plod v maternici. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Infant Behavior and Development (Správanie a vývoj novorodenca) deti, ktoré sa narodia mamám trpiacim depresiou, sú viac podráždené, menej aktívne a pozorné a na ich tváričkách sa strieda omnoho menej výrazov ako u bábätiek narodených mamám bez depresie.

Riziká užívania antidepresív

Najdôležitejšie je vedieť, že antidepresíva v tehotenstve by si žena nemala nikdy ordinovať bez porady s lekárom. Je známe, že riziko potratu v prvom trimestri je 15 až 20-percentné v každom tehotenstve, no antidepresíva ho podľa jednej štúdie zvyšujú až na 68 percent!  Opatrnosť je preto skutočne namieste.

Antidepresíva sú tiež spájané s vrodenými chorobami srdca. Okrem toho, bábätkám, ktorých mamy užívajú antidepresíva v treťom trimestri,  hrozí riziko perzistentnej pľúcnej hypertenzie, ktorá je potenciálne veľmi vážnym stavom u novorodencov. Ďalším problémom je špecifické správanie sa novonarodených bábätiek mám užívajúcich lieky na potlačenie depresie.  Tento syndróm, ktorý sa prejavuje nervozitou, podráždenosťou a veľkými problémami pri kŕmení, postihuje asi 30 percent takýchto detí. Vo vážnejších prípadoch môžu mať záchvaty a vážne dýchacie ťažkosti. Nedávno zverejnená štúdia v časopise Molecular Psychiatry zistila, že užívanie antidepresív nijako nezvyšuje riziko autizmu, ale výrazne vplýva na rozvoj ADHD, teda poruchy pozornosti spojenej s hyperaktivitou.

U žien užívajúcich v tehotenstve antidepresíva je tiež vyššie riziko preeklampsie, predčasného pôrodu, vysokého krvného tlaku a nízkej pôrodnej hmotnosti bábätka.

Výhody a nevýhody antidepresív

„Vieme, že stres je pre vyvíjajúci sa plod zlý, preto nechceme, aby ním budúce mamy trpeli a boli počas tehotenstva pod tlakom,“ hovorí profesorka psychiatrie na Brook University School of Medicine Laura Kunkel. „Vždy je dôležité odborne stav ženy posúdiť a urobiť kvalifikovanú voľbu pri rozhodnutí, či je užívanie antidepresív v jej prípade väčším rizikom alebo väčším prínosom,“ vysvetľuje.

Odborníci sa zhodujú, že u žien s miernou depresiou pomôžu jej príznaky zvládnuť pravidelné konzultácie s terapeutom. U žien s ťažkou depresiou alebo výraznými poruchami nálad však užívanie antidepresív vyhráva. „V takýchto prípadoch sú často prínosy významnejšie ako riziká,“ vysvetľuje odborníčka. Najkritickejšie sú stredné depresie, na ktoré už konzultácie nestačia, no nie sú ani natoľko vážne, aby bolo nutné užívanie antidepresív. Táto skupina žien to preto často rieši alkoholom, drogami či cigaretami, ktoré im pomáhajú vyrovnať sa so svojimi pocitmi. „Vtedy je určite lepšie nasadiť správnu liečbu antidepresívami,“ dodáva.

Liečbu ovplyvňuje závažnosť depresie. Niektoré tehotné ženy sa antidepresívam vyhnú len v prvom, najkritickejšom trimestri, iné užívajú nižšie dávky počas celého tehotenstva. Ďalšou možnosťou je začať brať lieky šesť týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu, aby žena netrpela ešte silnejšou popôrodnou depresiou. Nech už lekár rozhodne o ktoromkoľvek spôsobe liečby, je potrebné tehotnú ženu starostlivo sledovať a vyhodnocovať jej stav. V každom trimestri hrozí totiž niečo iné. 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: foxnews.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia