Čakáte bábätko? Exotiku si radšej odpustite

Čakáte bábätko? Exotiku si
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2015-07-19 00:30:41 |

Letný oddych si môžu dopriať aj tehotné ženy, len je potrebné dodržiavať pár zásad, aby vám na dovolenku zostali iba príjemné spomienky. Na čo si dať pozor?

Cestovať do niektorých exotických krajín nie je v súčasnosti úplne bezpečné pre nikoho, no tehotné ženy majú tých obmedzení ešte viac. Ak sa chystáte na dovolenku, v každom prípade by ste sa mali poradiť so svojim gynekológom. Ten najlepšie pozná váš stav a vie zhodnotiť, či vám dlhá cesta alebo pobyt v cudzom prostredí môže nejako ublížiť. Vo všeobecnosti majú lekári radšej, ak žena v požehnanom stave trávi dovolenku na Slovensku, kde je prístupná štandardná zdravotná starostlivosť, na ktorú je zvyknutá. Ak je tehotenstvo bezrizikové, nenamietajú ani proti dovolenkám  v krajinách, kde sa organizmus nemusí prispôsobovať časovým posunom či klimatickým zmenám. Najnevhodnejšie sú exotické krajiny, najmä trópy, kde číhajú na budúce maminy najväčšie nebezpečenstvá.  

Najideálnejšie obdobie na dovolenku je medzi štvrtým a siedmym mesiacom tehotenstva. Prvé tri mesiace sú pre mnohé budúce mamičky problémové pre nevoľnosti. Treba mať tiež na vedomí, že bábätko sa iba „uhniezďuje“ a hrozí väčšie nebezpečenstvo komplikácií ako vo vyššom štádiu tehotenstva. Posledné dva mesiace očakávania sú zase rizikové preto, lebo sa môžu vyskytnúť niektoré zdravotné problémy spojené s týmto obdobím a nikdy sa nedá vylúčiť ani predčasný pôrod.

Ak sa tehotná žena pre dovolenku rozhodne a lekár nebude namietať, je už na nej, aby si dávala na seba a nenarodené bábätko pozor. Horúce počasie totiž patrí k najzaťažujúcejším. Na druhej strane, čas pri mori môže byť pre nastávajúcu maminu veľmi príjemný a inšpirujúci.

Dôležité je dodržiavať niekoľko zásad:

1. Odpustite si dlhý pobyt na slnku, lepšie je zdržovať sa v tieni. Okrem toho, že predídete riziku prehriatia, dehydratácie či popálenín, chránite sa pred vznikom výrazných pigmentových škvŕn, na ktoré je pokožka tehotnej ženy veľmi náchylná.

2. Dodržiavajte poctivo pitný režim.

3. Vyhnite sa zmrzline, mliečnym výrobkom, miestnej vode aj ťažkým jedlám. Predídete tak hnačke, ktorá je pre organizmus tehotnej ženy veľmi vyčerpávajúca.

Neochutnávať a nepoužívať miestnu vodu je jedna z najdôležitejších zásad! Hnačka nie je tým najväčším strašiakom. Budúce maminy sa môžu nakaziť aj hepatitídou typu E, ktorá je pre ne veľmi nebezpečná, v mnohých prípadoch až život ohrozujúca. Riziko hrozí aj vtedy, ak si ňou len umyjete ovocie alebo ju použijete pri umývaní zubov. Ak chcete riziku predísť, zabudnite na trópy aj na exotické krajiny, ako je napríklad u Slovákov obľúbené Turecko. Inkubačná doba ochorenia je 14 až 60 dní. Vyhnite sa tiež africkým krajinám, kde je zase rozšírená malária, ako aj oblastiam, v ktorých sa vyžaduje osobitné očkovanie. V tehotenstve sa totiž neodporúča.

4. Vybavte si kvalitné cestovné poistenie, v ktorom bude zahrnutá aj starostlivosť pri komplikáciách v tehotenstve, prípadne tiež náklady na prirodzený pôrod aj cisársky rez.

5. Zistite si dopredu ako je to so zdravotnou starostlivosťou na mieste, kde sa chystáte dovolenkovať a zoberte si so sebou tehotenskú knižku.

6. Ak cestujete autom, robte si častejšie prestávky, rovnako aj keď sa vyberiete na zájazd autobusom. V lietadle sa častejšie poprechádzajte a pocvičte nohami. 

7. Odpustite si potápanie, ale aj vysokohorskú turistiku či kontaktné športy.

8. Namiesto repelentov obsahujúcich DEET (dietylmetaloluamid) si so sebou zoberte repelenty vyrobené na prírodnej báze.


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia