Dvadsiaty tretí týždeň tehotenstva

Dvadsiaty tretí týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-02-07 12:01:33 |

Zapnite si hudbu a hojdajte sa v jej rytme. Bábätko v brušku to ocení. Teraz, keď meria okolo 30 centimetrov a váži asi pol kila, jeho tanečné kreácie už na brušku určite spozorujete.

Čo sa odohráva v brušku?

Ešte nejakú dobu potrvá, než budú pľúcka vášho drobčeka pripravené fungovať samostatne, no už vyzerá ako malý človiečik, aj keď hlavička je stále v porovnaní s roztomilým telíčkom väčšia. Zatiaľ mu je najlepšie u vás v maternici, kde sa pohráva s pupočnou šnúrou a nacvičuje budúce dýchanie s plodovou vodou, ktorú saje dovnútra a von z pľúc. Okrem toho sa dotýka prstíkmi svojho tela a veľa spinká. No keď bdie, je schopné urobiť za pol hodinu aj 60 rôznych pohybov. Ak sa nahltá plodovej vody, tak čká, čo si všimnete na poskakujúcom brušku a dokáže už aj zívať.

Pripravte sa na to, že drobček v nasledujúcich štyroch týždňoch zdvojnásobí svoju hmotnosť, takže budete mať v brušku čo nosiť. Vďaka ukladaniu tuku je pokožka dieťatka čím ďalej tým menej priehľadná, aj keď ešte stále zvráskavená. Okrem toho vísa, lebo kože sa tvorí viac ako tuku.

Silnejúce kostičky v strednom uchu umožňujú bábätku stále lepšie počuť a tak sa už teraz zoznamuje so zvukom vysávača, brechaním domáceho miláčika či hlasmi hrdinov vášho obľúbeného seriálu. Bábätko lepšie počuje v tomto období mužský hlas než ženský, takže ocinovia sa môžu realizovať a začať so svojim predstavovaním sa. Bábätko zvyknuté na jeho hlas bude k nemu prítulnejšie aj po pôrode.

Mozog sa naďalej vyvíja závratnou rýchlosťou a vy môžete jeho zdravý vývoj podporiť vhodnou stravou. Zamerajte sa na potraviny obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny. Vsaďte hlavne na ryby. Stravou môžete už teraz ovplyvniť IQ vášho ešte nenarodeného bábätka.

 


Ako sa cíti tehuľka?

Tehuľka sa v tomto období zvyčajne cíti dobre, skvele vyzerá, chutí jej jesť a hrdo svetu ukazuje svoje bruško. V ideálnom prípade ste doteraz pribrali 7 až 9 kilo. Niekoľko kíl navyše nosíte nielen v brušku, ale aj v prsníkoch, čo dáva zabrať tak ramenám, ako aj chrbtici. Doprajte mu relax vhodnou polohou. Ak vás trápi viac, môžete vyskúšať akupunktúru či masáže. Keď si však všimnete silnú bolesť, znecitlivenie alebo mravčenie v dolnej časti chrbta a bedier, môže ísť o ischias a treba sa obrátiť na lekára. Je to neurologické ochorenie, ktoré môže bez liečby vyústiť do komplikovaných stavov.

Pre druhú polovicu tehotenstva sú typické aj problémy so spánkom. Okrem toho, že sa čím ďalej tým ťažšie hľadá poloha, pri ktorej sa cítite pohodlne, z postele vás vyháňa časté močenie, pálenie záhy a veľmi nepríjemné kŕče v lýtkach. K lepšiemu spánku vám môže dopomôcť primeraná telesná aktivita, niekedy stačí aj polhodinová prechádzka. Ak sa dá, pospite si aj cez deň, odpočinok v tehotenstve je veľmi dôležitý.

Problémom mnohých tehuliek sú tiež opúchajúce členky na nohách či prsty na rukách, a to najmä na konci dňa alebo po dlhšom státí či sedení. Ako bude vaše tehotenstvo postupovať, tým môžu byť opuchy výraznejšie. Príčinou vzniku edémov je pomalší obeh v nohách spolu so zmenami v zložení krvi, vďaka čomu sa zadržiava v tele voda. Telo sa bude vody zbavovať po pôrode, preto sa pripravte, že pár dní vás ešte potrápi časté močenie a výrazné potenie. Dovtedy sa snažte oddychovať a spávať na ľavej strane, vykladajte si často nohy hore, natiahnite si ich vždy, keď máte možnosť a vyhýbajte sa dlhému sedeniu či státiu na jednom mieste. Prevenciou je tiež pravidelné cvičenie, nosenie podporných pančúch a pohodlných voľných topánok. Opuchy spojené so zadržiavaním tekutín v tele vás môže zvádzať k tomu, aby ste menej pili, ale opak je pravdou a treba dbať na dostatočnú hydratáciu. Mierne opúchanie končatín v tehotenstve je normálne, nadmerný opuch však môže byť príznakom preklampsie, ktorú musí riešiť lekár. Prejavuje sa náhlymi opuchmi nielen členkov a nôh, ale aj rúk, tváre či okolia očí.  

V tomto období sa už môžete stretnúť s tzv. Braxton-Hicksovými kontrakciami známymi ako poslíčkovia, ktoré cítite ako nebolestivé pravidelné sa napínanie podbrušia. Napriek tomu, že sú trochu nepríjemné, pomáhajú pri uvoľňovaní krčka maternice a teda sú pre vás a bábätko prospešné. Váš organizmus sa nimi pripravuje na pôrod.

 

Fotogaléria


Foto: photl.com
Zdroj: parentsconnect.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia