Žila som s CHRONICKÝM klamárom! Ako odísť z TOXICKÉHO vzťahu a OSLOBODIŤ sa?

Ilustračná foto
Ilustračné foto Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-20 15:00:00 |

“Chronický klamár vás dokáže dostať do takého stavu, že vy už nielenže neviete, čo je pravda, ale začne vám to byť jedno. Prestanete dôverovať ľuďom v práci, v rodine a postupne sa úplne stratí aj váš vzťah k sebe samej. Jediný spôsob riešenia je útek,” opisuje svoju skúsenosť s patologickým klamárom Martina, ktorá po niekoľkých rokoch vzťahu zistila, že o mužovi, s ktorým má dieťa, vlastne nič nevie.

Začalo to nevinnými klamstvami

Martina sa s svojím partnerom zoznámila na vysokej škole a veľmi rýchlo sa dali dokopy. O jeho vzťahu k nej vôbec nepochybovala, pretože celá rodina aj kamarátky ju utvrdzovali v tom, že je ten pravý.

“Neustále mi nosil kvety, volal, pozýval ma von. O našom vzťahu od začiatku hovoril vážne, skloňoval deti, svadbu, vlastný domov. Dokonca nahlas uvažoval, či ostaneme na Slovensku, alebo pôjdeme žiť niekam do sveta, kde zabezpečíme deťom lepšiu budúcnosť. Bol to pre mňa vysnívaný partner - príjemný, zábavný, no aj rozhľadený a ukotvený v rodinných hodnotách."

Hneď po skončení školy sa Martina vydala a čoskoro otehotnela. No zo sľubov čoskoro zišlo.

“Začala som si všímať - ako inak, až po svadbe, veľmi zvláštne správanie. Všimla som si, že niekedy neskutočne preháňa. Napríklad bez vysvetlenie ostal s kamarátmi až do rána niekde vonku.

Keď som žiadala vysvetlenie, začal mi vo veľkom opisovať historku, ako jeho kamarát dostal otrasným spôsobom kopačky, a oni ho museli ako partia podržať. O pár dní som ale kamaráta stretla s priateľkou normálne ruka v ruke vonku. Povedala som si, že je to čudné, asi len hádka medzi zaľúbencami.”

Klamstvá sa však čoskoro začali stupňovať.

“Klamstiev začalo vo vzťahu pribúdať, a už sa zakrývať nedali. Lenže chronický klamár má dôležitú výbavu, a to je manipulatívna povaha. Dostane vás, kde chce,” vysvetľuje situáciu Martina.

 

Vyhľadali sme terapeuta, oklamal aj jeho

Po roku manželstva začala Martina zisťovať, že netuší, s kým žije. Hoci manžel pôsobil na prvý pohľad ako starostlivý otec a manžel, rôzne náznaky ukazovali, že to tak nie je.

“Všetky kamarátky mi závideli, že už som “pod čepcom” s takým láskavým mužom. Lenže ja som netušila, kto to vlastne je. Raz sa prevalilo, že ho videli s nejakou ženou v bare, pričom tvrdil, že ide rodičom pomáhať. Alebo sa ma známi pýtali, či už je dieťa zdravé. Dcére však nič nebolo.

Doma som nachádzala nezaplatené účty, a keď som ho konfrontovala, zavrel sa do spálne a hlasným krikom predstieral, že telefonuje do banky alebo mobilnému operátorovi, a háda sa s ním.”

Martina nakoniec muža dotlačila pod hrozbou rozchodu do poradne. Chcela s odborníkom prevziať chronické malé aj veľké lži a vedieť, či z nich dokážu vyjsť von. Terapia však dopadla inak, ako očakávala.

“Doslova zasypal terapeuta svojimi pocitmi, tým, že sa pri mne cíti menejcenný, že ma miluje a chce bojovať o našu rodinu. Domov sme odchádzali s odporúčaním, aby sme spolu nanovo randili, budovali spoločné záujmy a navzájom sa spoznávali. Ten istý terapeut mi o pár týždňov volal, že mu manžel sľúbil úhradu na účet, no peniaze neprišli.”

 

Vyslobodiť sa je ťažké

Odchod z toxického a manipulatívneho vzťahu je pre ženu vždy veľmi náročný. Martina bola navyše na materskej dovolenke bez práce a istého príjmu. Napriek tomu sa však odísť odhodlala.

“Koniec bol až smiešny. Ozvala sa mi veľmi mladá slečna, že sa dávnejšie spoznala s mojím bratrancom, že je skvelý človek, že počula, koľko mi pomáha, keďže som sama s dieťaťom. Hneď na to sa opýtala, či v poslednom čase nemá problémy, lebo sa jej už pár dní neozval.

Hádate správne, ten “bratranec” bol môj muž. Otvorila som si jeho profil na Facebooku, všetky naše spoločné fotky boli preč.”

Martina netušila, ako zvládne rozchod, no nakoniec sa jej uľavilo. Našla si prácu z domu a začala sa postupne dávať dokopy.

“Áno, musela som vyhľadať aj odbornú pomoc. Stratila som vlastné hranice, dôveru, nevedela som, kto je on, kto som ja. No v celom tom zlom som našla cestu von. Krok po kroku som to bola opäť ja, len vyzretejšia a múdrejšia.”

Všetkým ženám, ktoré majú skúsenosti s chronickým klamárom a manipulátorom odporúča Martina, aby najmä dôverovali svojmu inštinktu.

“Ak máte pocit, že niečo je zle a toxické, pravdepodobne sa nemýlite.”

 


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia