Dôležitý krok v elektronifikácii zdravotníctva. Len lekárov nemáme

Ilustračné foto
Ilustračné foto Gettyimages
Zdroj: gettyimages.com
2023-06-01 20:00:00 |

Lekári sú odo dneška povinní vystaviť potvrdenie o práceneschopnosti v elektronickej podobe. Podľa Ministerstva zdravotníctva SR ide o dôležitý krok v elektronizácii služieb a odbúravaní byrokracie. Vzali do úvahy počet a najmä vek slúžiacich lekárov?

Na 100-tisíc obyvateľov pripadá na Slovensku o 40 lekárov menej, ako je priemer krajín Európskej únie. S vývojom počtu lekárov súvisí ich veková štruktúra. Priemerný vek všeobecného lekára pre dospelých je na Slovensku podľa štatistík 54,1 roka, no ak večer navštívite pohotovosti – a tie majú zaniknúť –, takmer každý doktor, ktorý vás prijme, má oveľa viac. Lekárov so všeobecnou špecializáciou je najviac vo vekovej kategórii 60+, čo v prípade ich odchodu do penzie spôsobí nášmu zdravotníctvu vážne komplikácie. Ak budú slúžiť ďalej, koľko z nich najmä v chudobnejších okresoch popri primárnej starostlivosti o množstvo pacientov zvládne bez stresu niekoľkokrát za deň proces zadávania ePN do systému?

Ministerstvo ruší zdravotnícke služby, medzi nimi aj pôrodnice, pohotovosti pre dospelých aj deti. Zaťaženie lekárov zasiahne rodičov, ale najmä deti. Aj preťažení pediatri majú na vekovej skupine 60+ vyše 40 % podiel. Pritom deti  vo veku do 14 rokov tvoria takmer 16 percent všetkých obyvateľov Slovenska, vyše 867-tisíc. Situácia v slovenskom zdravotníctve je naozaj kritická, treba teda riešiť priority. Otázka znie, či je prioritou elektronifikácia péeniek.

Zdroj: TASR, SODB 2021, NCZI/lun

 

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia