PRIŠLA som o zamestnanie a nemám výplatu: pripadám si nepotrebná a neužitočná

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-02 21:30:00 |

Mám už po štyridsiatke, som sama a pred tromi mesiacmi som prišla o robotu. Dôvod? Jednoduchý – kríza, prepúšťanie. Odvtedy si neviem nájsť žiadnu adekvátnu prácu (som stredoškoláčka).

Už som z toho taká frustrovaná, že sa mi už ani nechce ísť spýtať sa na voľné miesto do ďalšej a ďalšej firmy, nechce sa mi ani vyjsť z domu. Vôbec neviem, na čo som na svete...

„Úplne rozumiem tomu, že byť zamestnaná pre vás znamenalo nejakú istotu. Istotu, že vaša práca má zmysel, že dostanete výplatu, z ktorej poplatíte všetky účty, že máte zaplatené sociálne a zdravotné poistenie. Možno ste na túto istotu spoliehali príliš a nechceli ste si pripustiť situáciu, že aj firma, v ktorej robíte, môže skrachovať, že môže mať nejaké problémy. Možno ste ani nechceli vidieť signály, ktoré nepochybne boli čitateľné, a ktoré naznačovali, že bývalé istoty sú už poriadne neisté. Tá vaša súčasná frustrácia hovorí najmä o tom, že ste si zakrývali oči pred realitou a tá vás potom riadne zaskočila,“ hovorí odborná koučka Soňa Faková. Ďalej poznamenáva nasledovné.

„Ak teda nechcete doma v posteli čakať na koniec svojho života, skúste sa reálne pozrieť na svoje možnosti realizovať sa, pracovať a najmä mať nejaký príjem, tak, aby ste neboli nútená zľaviť zo svojho štandardu. Totiž – miesto upratovačky by ste si s najväčšou pravdepodobnosťou našli okamžite, len či vás to uspokojovalo.... Ja už roky žijem „na voľnej nohe“ a spočiatku som si nevedela predstaviť, aké to bude, keď nebudem zamestnaná. Dnes by som sa nezamestnala, aj keď som takéto ponuky dostala! Som totiž spokojná s tým, ako využívam svoj potenciál a s tým, že ma v mojom veku už nikto zbytočne nekomanduje.

Skúste si teda aj vy predstaviť, či by ste sa videli v nejakej svojej firmičke, kde by ste boli sama sebe paňou, kde by ste naozaj uplatňovali svoje schopnosti a kde by vás práca zase tešila. Skúste si odpovedať na otázku, prečo trváte len na tom – byť zamestnaná a táto odpoveď možno bude kľúčom k vášmu ďalšiemu rozhodnutiu.

Sú totiž aj oblasti podnikania, ktoré si nevyžadujú úvodný veľký kapitál. Najdôležitejšie podľa mňa teraz je, aby ste si pomenovali, čo naozaj chcete robiť. Uvidíte, že ďalšie kroky potom už budú jednoduchšie.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia