Prijímacie skúšky na stredné školy 2023/2024: Neprehliadnite TIETO dôležité termíny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-02-27 16:35:00 |

Viete, ako dopomôcť k výberu strednej školy pre dieťa? Pozrite sa na bližšie informácie a rovnako aj na tieto podstatné termíny. (Aktualizované o 16:37)

Vybrať strednú školu nemusí byť vôbec jednoduché. Práve od tohto rozhodnutia sa môže odvíjať  kariérny úspech žiaka a jeho neskoršie napredovanie v pracovnej oblasti. Pri výbere strednej školy je  vhodné pozerať na to, či zvolené štúdium je perspektívne podľa uplatnenia odboru v praxi. Na základe získaných dát o evidencii nezamestnanosti týkajúcich sa absolventov daných stredných škôl a študijných a učebných odboroch, sú na cvtisr.sk zverejnené nasledovné štatistické prehľady. ,,Zdrojom dát o absolvenstkej nezamestnanosti je informačný systém Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny, údaje o absolventoch škôl sú z databáz Centra vedecko-technických informácií SR," uvádza sa v štatistických prehľadoch na spomínanom webe. Nielen čísla sú ukazovateľom vhodného výberu školy pre dieťa. Keďže každé dieťa je iné a má odlišné znalosti, schopnosti, talent a zručnosti, je potrebné sa zamerať aj na iné aspekty. 

Pomôcť môže aj kariérový poradca či samotní absolventi 

Jednou z možností ako si viac objasniť kariérne smerovanie dieťaťa pri blížiacom sa prechode zo základnej školy na strednú, môže byť aj kariérne poradenstvo. ,,Čo sa týka profesijnej orientácie na základných školách, školy prejavia záujem a náš tím školu navštívi spravidla v 3-4 stretnutiach. Žiaci a rodičia vypĺňajú ananmnestický dotazník. Samotné testovanie profesijnej orientácie sa zameriava na tri oblasti: rozumové schopnosti (skôr ako na nejaké čísla a IQ sa sústreďujeme na rozloženie v jednotlivých oblastiach, hľadáme silné stránky a potenciál), potom skúmame osobnosť dieťaťa, temperament a v neposlednom rade záujmy, ktoré má každý iné. Po vyhodnotení dotazníkov sa realizujú individuálne konzultácie s dieťaťom a rodičmi, kde je priestor na diskusiu ohľadom ďalšieho smerovania dieťaťa. Kariérové poradenstvo často začína už v ôsmom ročníku, kde s triedami pracuje na škole kariérový poradca, ale často nás opäť prizývajú k spolupráci, tvrdí Alžbeta Kudlová, ktorá pôsobí ako kariérová poradkyňa a psychológ.

Taktiež je vhodné sa porozprávať aj s priateľmi a kamarátmi, ktorých deti už strednú školu absolvovali. Možno práve ich rada a skúsenosti zavážia pri rozhodovaní sa o tom, na akú strednú školu dieťa pôjde ,,Ja som sa vlastne ani nerozhodovala. Ja mám podnikateľskú strednú školu a keďže môj otec bol podnikateľ a chcela som ísť touto cestou vždy, tak som mala jasno, poznamela Petra P., ktorá už v súčasnosti pôsobí ako podnikateľka. ,,Pri výbere strednej školy som bral do úvahy fakt, že chcem po maturite pokračovať štúdiom na vysokej škole. Práve preto som sa rozhodol vybrať si gymnázium, ktoré mi dalo ďalšie štyri roky na to, aby som si ujasnil, akým smerom sa bude ďalej moje zameranie uberať," podotkol Martin L., ktorý po strednej škole absolvoval vysokú školu technického zamerania a aktuálne pracuje ako programátor.

 

Dôležité termíny ohľadom prijímačok na stredné školy pre rok 2023/2024

V prípade, že už viete, na akú strednú školu vaše dieťa pôjde, je vhodné sa informovať ohľadom  prijímacích skúšok na stredné školy pre rok 2023/2024. Skutočnosti ohľadom podstatných termínov sú uverejnené v tomto dokumente na minedu.sk.

 Pre prijímanie na gymnáziá, stredné odborné školy, ďalej tiež na školy umeleckého priemyslu a konzervatóriá sú určené dva termíny. Pre prvý termín platí, že: 

  • pre odbory vzdelávania, v ktorých je potrebné si overiť špeciálne schopnosti,  taktiež aj overenia si zručností a nadania,  je určený termín prijímacích skúšok na 2. mája 2023. Ak je to nutné, kvôli danému počtu uchádzačov, berie sa  ako možnosť tiež  3. máj 2023 a prípadne aj  28. apríl 2023. Ďalej je zrejmé, že
  • pre odbory vzdelávania, kde nie je potrebné pristúpiť k overeniu špeciálnych schopností, ďalej zručností a nadania, je určený termín prijimacích skúšok na 4. mája 2023. Ak je to nutné, kvôli danému počtu uchádzačov, berie sa ako možnosť aj 5. máj 2023.

         Pre druhý termín platí, že: 

  • pre odbory vzdelávania, v ktorých nie je potrebné si overiť špeciálne schopnosti, taktiež aj zručností a nadania, je určený termín prijímacích škúšok na 9. mája 2023. Ak je to nutné, kvôli danému počtu uchádzačov, berie sa ako možnosť tiež 10. máj 2023, ďalej je zrejmé, že 
  • pre odbory vzdelávania, v ktorých je potrebné pristúpiť k overeniu špeciálnych schopností,  taktiež aj zručností a nadania je daný termín dňa 11. mája 2023. A ak je to nutné, kvôli danému počtu uchádzačov, berie sa ako možnosť tiež aj 12. máj 2023 a 15. máj 2023.V spomínanom dokumente sa taktiež píšu aj informácie ohľadom zverejnenia výsledkov.                                   
  •  riaditeľ školy  upovedomí o uchádzačoch tak, že zoznam zverejní na na výveske školy a taktiež o tom informuje prostredníctvom zverejnenia na webovom sídle danej školy. A to na základe zrealizovaného prijímacieho konania, resp. získaných výsledkov. Zverejní ich v čase od 19. mája 2023 v rozmedzí od 00:00 hod až do 23.59 hod. Taktiež je potrebné nezabudnúť na to, aby uchádzač prípadne jeho zákonný zástupca daného neplnoletého uchádzača povedal škole, či dané dieťa do tejto školy nastúpi alebo nenastúpi. Je potrebné tak urobiť prostredníctvom písomnej formy a to najneskôr do dátumu 24. mája 2023.

   

 Je k dispozícii aj ďalší termín?

Áno. ,,Na vykonanie prijímacej skúšky na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do tried prvého ročníka okrem stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom (§ 66 ods. 6 zákona č. 245/2008 Z. z.) je 20. jún 2023, z organizačných dôvodov sa môže prijímacia skúška skončiť 21. júna 2023," uvádza sa ďalej v spomínanom dokumente na minedu.sk. O výsledkoch bude informovať riaditeľ danej školy, pričom je možné zoznam uchádzačov na základe výsledkov uvidieť na výveske školy a taktiež aj na danom webovom sídle konkrétnej školy. Termín je určený na deň 23. júna 2023 a to konkrétne v rozmedzí od 0:00 do 23:59 hod daného spomínaného dňa.  Je potrebné tiež myslieť na to, že plnoletý uchádzač prípadne jeho zákonný zástupca (v prípade neplnoletého uchádzača), musí najneskôr do dátumu 28. júna 2023, upovedomiť strednú školu o tom, či tam uchádzač bude alebo nebude študovať. Toto vyjadrenie, ohľadom štúdia uchádzača na danej strednej škole je potrebné uskutočniť do  (23:59 hod.) a to prostredníctvom písomnej podoby.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia