BOJÍM sa SEXU: V TOMTO veku prichádza k tretiemu sexuálnemu prebudeniu

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-02-10 08:00:00 |

Ja viem, že sexualita zrelého veku je takmer tabuizovaná téma, o ktorej sa málo hovorí. Myslím si ale, že nie som sama, kto má so sexom po päťdesiatke problém.

Pred piatimi rokmi som ovdovela a odvtedy nemám žiadneho partnera. Prednedávnom som sa zoznámila s jedným sympatickým pánom. Stretávame sa pomerne často a cítim, že už je aj čas na to, aby sme sa zblížili aj intímne. Ja sa však bojím, či ho nesklamem, či mu budem vedieť poskytnúť v posteli to, čo možno odo mňa očakáva.

„Pokles tvorby ženských hormónov po päťdesiatke určite robí svoje a má vplyv aj na naše libido. Ja si ale určite nemyslím, že by ste zo sexu mali mať strach, ak teda nie ste presvedčená, že sa ´to´ v tomto veku nepatrí. V tom prípade môžete mať skrytý pocit viny, ktorý následne strach z možného sexu vyvoláva,“ vysvětluje odborná koučka Soňa Faková.

„Som však presvedčená, že pôjde skôr o milovanie, než o nejaké sexuálne výkony... V prvom rade teda myslite na seba, aby vám bolo dobre, aby ste sa vy cítili uvoľnená, potom sa to určite bude páčiť aj vášmu partnerovi. Ak budete myslieť naňho, ak ho budete stále pozorovať, ako sa tvári, ako reaguje, môžem vám takmer zaručiť, že budete v kŕči, ktorý k pohode, aká by mala byť pri milovaní, určite nepridá.

Viem si predstaviť, že možno máte strach z toho, že ste zabudli, čo ste zvykli robiť, aby vám pri sexe bolo dobre. Nebojte sa! Toto sa skutočne nezabúda! Určite si na to spomeniete hneď v prvých sekundách.

Dôležité tiež je, aby ste nesúhlasili so sexom len preto, že to chce váš partner a vy to ešte celkom tak necítite. Radšej mu láskyplne vysvetlite, že potrebujete ešte nejaký čas. Ak totiž po milovaní nebudete túžiť rovnako ako on, tak z neho nemusí mať dobrý pocit ani jeden z vás. Na druhej strane sa ale neostýchajte priznať, ak po milovaní túžite aj vy! Vaša chuť na sex je totiž aj pre partnera veľmi účinné afrodiaziakum.

Sexuológovia hovoria dokonca o treťom sexuálnom prebudení po päťdesiatke (po prvom v puberte a druhom po tridsiatke), tak to máte potvrdené ešte aj odborníkmi.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia