Dcéra sa so mnou nerozpráva. Trhá mi to srdce

Dcéra sa so mnou
Ilustračné foto
2022-08-16 19:30:00 |

Rozviedla som sa pred piatimi rokmi, vtedy mala moja dcéra 15. K rozvodu som sa odhodlávala veľmi ťažko, ale keď ma manžel bil častejšie a častejšie, tak som sa rozhodla.

Súd dcéru zveril do opatery mne, ale so svojím otcom sa pravidelne stretávala a dodnes má s ním výborný vzťah. Vlani odišla študovať do USA a odvtedy so mnou nekomunikuje. Keď som sa jej spýtala prečo, povedala, že som ju v detstve psychicky týrala. Jej odpoveď ma neuveriteľne šokovala a ja neviem, ako ju mám presvedčiť, že to tak nebolo.

„Myslím si, že tu žiadne presviedčanie nepomôže. Každý totiž máme svoju pamäť. Skúste si konfrontovať svoje spomienky na niektoré situácie pvedzme so svojou mamou a uvidíte, aké budú odlišné! A ak by vás chcela presviedčať o tom, že pravdu má ona a vy si nemáte právo myslieť niečo iné, tak by ste sa poriadne naježili, však? A rovnako je to aj s vašou dcérou,“ vysvetľuje odborná koučka Soňa Faková.

„Doprajte svojej dcére spomienky a jej vnímanie detstva. Jednoducho to rešpektujte! Ak budete hrať ukrivdenú a nepochopenú, tak tým sa od svojej dcéry ešte viac vzdialite. Skúste ju požiadať, aby sa s vami o tom, čo ona vnímala ako týranie, prípadne inú krivdu, porozprávala. Ak bude ochotná, vypočujte si ju, nesnažte sa ale jej spomienky opravovať. Skôr jej povedzte, ako ste túto vašu spoločnú minulosť vnímali vy. Je pravdepodobné, že ste boli taká upriamená na seba a problémy s manželom, že ste naozaj svoju dcéru zanedbávali, že ste nevenovali pozornosť jej problémom a potrebám. Verím, že ak sa dostanete k takémuto rozhovoru, tak je obrovská šanca, že sa váš vzťah s dcérou posunie.

Nezabudnite však, že je aj možnosť, že sa vaša dcéra s vami nebude chcieť rozprávať. Zoberte to ako fakt a nesnažte sa z toho nikoho obviňovať. Ani dcéru, ani vášho bývalého manžela a už vôbec nie seba. Doprajte svojej dcére čas. Jediné, čo jej môžete napriek všetkému povedať, je, že ste robili vždy to najlepšie, čo ste vedeli a že ju budete vždy milovať. Ubezpečte ju, že má u vás dvere aj náruč vždy otvorené. Trpezlivosť a úprimnosť sa vám určite oplatí.“ 

  

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia