Tri nebezpečné triky, ktoré NIKDY neskúšajte, ak sa pri opaľovaní spálite

Tri nebezpečné triky, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-12 08:00:00 |

Aj keď opálenie do zlata vyzerá trendy a influencerky sa predbiehajú, ktorá je lepšie opálená, nenasledujte ich, varujú odborníci. Najmä neskúšajte neoverené rady, keď sa „pripečiete“.

I keď pár posledných dní nebolo práve typických letných, horúčavy sa pomaly vracajú a my sa slnečným lúčom nevyhneme. Je dôležité, aby ste sa pri stúpajúcich teplotách primerane chránili pred slnkom a opaľovacie krémy a pokrývky hlavy by mali byť povinnou výbavou každého.

Odborníci upozorňujú, že ľudia často neodhadnú bezpečný čas pobytu na slnku a pokožku si spália. To môže byť mimoriadne bolestivé a výsledkom sú často citlivosť na dotyk, pľuzgiere, opuchy, bolesti hlavy, nevoľnosť či únava. Dermatovenerológovia pripomínajú, že stačí jeden jediný pľuzgier od spálenia na slnku, aby sa zdvojnásobili šance človeka na rozvoj melanómu neskôr v živote. K spáleniu môže prísť už za 5 až 10 minút vystavenia sa slnku. Tvár, krk a trup sú dva až štyrikrát citlivejšie ako končatiny a ľahšie sa spália.

Ľudia na sociálnych sieťach zdieľajú často až bizarné spôsoby, ako bojovať so spálenou pokožkou, neraz sú však zdraviu škodlivé a nebezpečné. Toto sú niektoré z najpodivnejších trikov, ktorým by ste sa mali určite vyhýbať.

1. Ústna voda

Ústna voda sa zvyčajne používa na prevenciu ochorenia ďasien a zanecháva pocit sviežosti v ústach, no niektorí TikTokeri prisahajú na ich úžasné účinky pri spálenej pokožke. Na videách ukazujú, ako si naplnia rozprašovač ústnou vodou a striekajú si to priamo na spálenú pokožku, aby zmiernili bolesť.

Stephanie Taylorová, odborníčka na zdravie zo spoločnosti StressNoMore, povedala: „Je to veľmi bizarný a extrémny spôsob, ako si uľaviť od bolesti pri spálení slnkom a nie je to absolútne bezpečná metóda. Zatiaľ čo mentol alebo eukalyptus s príchuťou mäty môže mať chladivé vlastnosti, problémový je obsah 26,9 percenta alkoholu v pôvodnej príchuti plus prísady ako kyselina benzoová." Ako dodala, pri spálenej pokožke je vo všeobecnosti najlepšie vyhnúť sa výrobkom na báze mentolu.

2. Kyslá smotana

Môže sa to zdať ako skvelý nápad pre obsah kyseliny mliečnej v produkte – odborníci však tvrdia, že existujú lepšie spôsoby liečby popálenín. Celkom rozšírené tvrdenie, že treba smotanu rozotrieť po celom spálenom povrchu tela a nechať pôsobiť hodinu, aby stopy po spálení slnkom zmizli, odborníci vyvracajú.

„Pri spálení od slnka je najlepšie držať sa tradičných produktov obsahujúcich zložky, ktoré upokojujú a zmierňujú následky spálenia, ako je aloe vera, kokosový olej alebo hydratačné krémy na báze sóje, a udržiavať pokožku hydratovanú,“ odporúča Taylorová. Ako osvedčenú vychytávku radí držať mlieko po opaľovaní alebo v hydratačný krém v chladničke.

3. Biely ocot

„Absolútne NIE,“ zdôrazňuje odborníčka. „Ocot má extrémne vysokú kyslosť a hodnoty PH okolo 2 alebo 3. Ak si na pokožku nanesiete neriedený ocot, môže to poškodiť krehkú kožnú bariéru a viesť k väčšej bolesti a zápalu plus spôsobiť potenciálne chemické popáleniny,“ vysvetľuje.

Bezpečný pobyt na slnku

„V lete si každý deň nanášajte na tvár opaľovací krém alebo hydratačný krém s ochranným faktorom SPF 50, aby ste pokožku ochránili pred poškodením slnkom. Nezabráni vám to v opaľovaní, ale môže to zabrániť dlhotrvajúcemu a nezvratnému poškodeniu pokožky," zdôrazňuje Taylorová.

Typy pleti sa líšia od človeka k človeku, ale pokiaľ ide o ochranu, kľúčom je používanie správneho SPF. Ľudia so svetlejším odtieňom pleti majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť poškodenia kože UV lúčmi a sú náchylnejší na rakovinu kože v dôsledku vystavenia slnku.

Dermatovenerológovia sa zhodujú v tom, že každé jedno spálenie slnkom má potenciál zvýšiť riziko rakoviny kože a je dôležité uvedomiť si, že k tomu nedochádza iba vtedy, keď sa niekto celé dni vyvaľuje na slnku pi mori. „Riziko narastá postupne s každým vystavením UV žiareniu, takže je nevyhnutné, aby ste na to mysleli aj pri každodenných aktivitách vonku, ako je prechádzka so psom, jazda na bicykli cesta do práce a podobne,“ radí zakladateľ FaceRestoration, profesor Jonathan Roos. Ochranu pred slnkom je podľa neho nutné používať vždy, aj keď je zamračené. Ak si telo prekryjete vhodným oblečením a máte pokrývku hlavy, nemusíte sa dokonale natierať krémom na opaľovanie. To, že slnečným lúčom sa netreba vystavovať od 10.00 do 15.00 je všetkým známe, deti by nemali byť počas slnečných dní v tomto čase vonku ani v prípade, ak sú oblečené.  

Pri dlhšom pobyte na slnku môže zostať koža trvalo poškodená a vzniknú na nej škvrny aktinickej keratózy, ktoré sú na dotyk ako brúsny papier. "To môže byť varovný signál zvýšeného rizika rakoviny kože," dodáva Roos. Krémy alebo spreje na opaľovanie by mali používať aj ľudia s tmavším typom pleti. Zvyčajne síce majú vyššie hladiny pigmentov v koži, známych ako melanín, no nie sú úplne oslobodení od škodlivých účinkov slnečných UV lúčov. Existuje limit, koľko melanínu dokáže chrániť pokožku pred UV žiarením, preto by sa mali chrániť ľudia všetkých odtieňov.

Starostlivosť o pokožku po pobyte na slnku

Po opaľovaní je dôležité poskytnúť pokožke výživu v podobe krému po opaľovaní alebo bohatého hydratačného krému, čím ju rehydratujete. Mali by ste ho používať po každom jednom opaľovaní.

Niekoľko tipov, ako na spálenú pokožku

  • Používajte prípravky s aloe vera, ktoré namáhanú pokožku prirodzene schladia
  • Používajte vysoko hydratačné produkty
  • Dajte si studenú sprchu – poskytne vám to okamžitú úľavu
  • Pite veľa vody, aby ste zabránili dehydratácii
  • Noste oblečenie, ktoré zakrýva spálené časti
  • Uistite sa, že slnečné svetlo nedopadá na vašu pokožku ani cez okná!

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia