Bábätko v horúčavách: Pri jeho obliekaní neurobte túto chybu!

Bábätko v horúčavách: Pri
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-22 14:30:00 |

Horúčavy, ktoré u nás udreli, vedia potrápiť dospelákov, nie to ešte maličkých drobcov. Dôležité je vyhýbať sa s nimi priamemu slnku a zvoliť správne oblečenie. Na čo si dať pozor?

Úmorné horúčavy, keď sa na teplomeroch ukazuje deň čo deň teplota nad 30 stuoňov Celzia, nie sú pre bábätká nič príjemného. Ideálne je počas dňa ich pred slnkom chrániť a von sa vybrať skôr ráno, keď je po noci svieži vzduch. Ak sa rozhodnete tráviť deň pri vode, v každom prípade si treba násjť miesto v chládku a použiť kvalitný opaľovací krém. Nezabúdajte, že detská pokožka poskytuje dieťaťu prirodzenú ochranu len počas prvých piatich minút, potom už hrozí riziko spálenia! Pre komfort a zdravie bábätka je veľmi dôležité aj to, ako ho v týchto dňoch obliekate.

1. Vychádzky s bábätkom

Čerstvo narodené bábätká majú zatiaľ nedostatočne vyvinutý termoregulačný systém a preto u nich môže veľmi ľahko dôjsť k prehriatiu, ale aj k prechladnutiu. Práve preto je veľmi dôležité dbať na to, ako je bábätko oblečené. Do úvahy by sme mali brať nielen to, aké je počasie, ale aj to, kam s ním idete a ako dlho vonku budete. Pri teplom počasí je možné vyraziť s bábätkom na prvú vychádzku prakticky ihneď po príchode z pôrodnice. Ak je však príliš horúco ako teraz, radšej počkajte a najprv ho pomaly adaptujte pri otvorenom okne.

2. Vyberte správne oblečenie

Ak idete k niekomu na návštevu, oblečte svoje dieťatko do voľného a ľahkého oblečenia, najlepšie z prírodného vlákna ako je bavlna. Zlaté pravidlo hovorí, že bábätko by malo mať o jednu vrstvu oblečenia viac ako vy. V lete sa však touto radou riadiť vždy nemusíte. Skôr na to choďte sedliackym rozumom a podľa teploty vonku. Oblečte teda dieťa tak, ako sa oblečiete vy. Ak máte na sebe krátke nohavice a tričko, oblečte tak aj svojho drobca. No na rannú prechádzku drobca oblečte do svetlých dlhých nohavíc, bodynka a klobúčika. POZOR! Pokrývku hlavy nenechajte doma ani počas zamračených dní, pretože škodlivé slnečné lúče môžu preniknúť aj spoza oblakov.

3. Hydratácia nadovšetko

Aj keď nevidíte na vašom bábätku kvapky potu, v horúcom počasí stráca veľmi vzácne a dôležité živiny. Všímajte si varovné znaky dehydratácie. Patria k nim začervenaná tvár, pokožka teplá na dotyk, rýchle dýchanie a nepokoj. Dojčatá do 6 mesiacov by nemali piť vodu, dopĺňte stratené tekutiny častým dojčením. V prípade naozaj výrazných horúčav však neurobíte chybu, ak bábätku ponúknete dúšok kvalitnej prevarenej vody. V lete by mali vaši drobčekovia piť minimálne o 50% viac ako zvyčajne.

4. Klimatické prechody

V lete je to všade samá klimatizácia a vetráky pustené naplno. Pre nás je také ochladenie príjemné, ale bábätku úplne dobre nerobí. Jeho termoregulácia totiž nedokáže na výrazné teplotné zmeny reagovať. Nielenže mu je v takejto situácii nepríjemne, ale hrozí, že aj počas malej chvíľky prechladne. Ak teda plánujete, že sa počas prechádzky zastavíte na nákupoch alebo niekde na zmrzlinu, počítajte s tým, že dieťatko bude potrebné vnútri trochu priobliecť alebo aspoň prikryť dekou. Ani tak sa ale nezdržujte v klimatizovaných priestoroch príliš dlho.

5. Buďte opatrní pri opaľovacích krémoch

Pretože dieťatko do 6 mesiacov má tenkú a jemnú pokožku, snažte sa ho chrániť pred priamym slnečným žiarením. Ak sa s ním vyberiete k vode, nezabudnite ho natrieť opaľovacím krémom. A to aj vtedy, keď je vo vode. Inak sa priamemu slnku vždy vyhýbajte. 

U dieťaťa staršieho ako 6 mesiacov, ktoré sa už viac "tmolí" na slnku, nanášajte krém častejšie, zhruba každé dve hodiny. Vyberte si vodeodolný opaľovací krém určený pre deti s ochranným slnečným faktorom (SPF) najmenej 50.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia