Keď z jedla nie je pôžitok, ale problém

Keď z jedla nie
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-28 09:30:00 |

S potravinovými intoleranciami sa v poslednom období akoby roztrhlo vrece. Prejavujú sa rozmanitým spôsobom, mnohé z nich majú podobné alebo identické príznaky.

Často je ťažké rozlíšiť, ktorou vlastne trpíte. K relatívne známym diagnózam – neznášanlivosť laktózy, histamínu a lepku – sa čoraz častejšie pridáva problém zvaný fruktózová malabsorpcia. 

Najčastejšie potravinové intolerancie

·     laktózová

Takmer pätina ľudí neprodukuje dostatočné množstvo enzýmu laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor (laktózu) na jednoduchšie, ľahšie stráviteľné cukry. Možno si ju ľahko popliesť s alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Rozdiel je v tom, že pri enzymatickej poruche nemusíte zo stravy vylúčiť mlieko a všetky výrobky z neho, máte na výber veľa bezlaktózových produktov. Ak je problém imunitnej povahy, čiže ste alergickí na bielkovinu kravského mlieka, konzumácia mliečnych výrobkov bez laktózy vám nepomôže.

·     histamínová

Problém spôsobuje enzým diaminooxidáza (DAO), resp. jeho znížená aktivita. DAO má na starosti odbúravanie histamínu v tele, ak k nemu nedochádza, histamín sa v organizme hromadí. Zvýšená hladina histamínu má za následok podobné ťažkosti ako pri iných potravinových intoleranciách – teda bolesti brucha, kŕče, plynatosť, hnačky, ale častým príznakom bývajú aj kožné problémy, napríklad svrbenie, začervenanie pokožky, žihľavka alebo zhoršenie príznakov atopického ekzému.

·     intolerancia lepku (gluténu)

S ňou je to poriadne komplikované. Najčastejšie si ju ľudia zamieňajú s celiakiou, ale nie to to isté. Takže stručne k obom diagnózam: celiakia je dedičná autoimunitná porucha, ktorou trpí iba 1-3% populácie. Je pri nej prítomný imunitný zápal v tenkom čreve. Deje sa tak po konzumácii potravín s obsahom lepku a tenké črevo aj iné orgány sa sústavným zápalom poškodzujú.

Pri intolerancii lepku v tele nevzniká zápal a na rozdiel od celiakie nie sú natrvalo poškodené orgány (žalúdok, črevá). Gluténová intolerancia môže byť iba dočasná a nejde o imunitnú reakciu organizmu. Riešením je konzumácia bezlepkových produktov a dobrou správou je, že ak trpíte „iba“ intoleranciou, bezlepková diéta pravdepodobne nemusí byť natoľko prísna ako pri celiakii. 

·     fruktózová malabsorpcia

Hoci ju uvádzame spoločne s intoleranciami, v skutočnosti sa správne nazýva malabsorpcia. Údajne postihuje 15-20% populácie a na vine je opäť enzým. Pri fruktózovej malabsorpcii zle znášate ovocný cukor (fruktózu) z dôvodu poruchy jej transportu do krvného obehu. Ak sa cukor v tenkom čreve nevstrebe, presúva sa do hrubého čreva. Tu sa stretáva s baktériami, ktoré fruktózu fermentujú a z toho vznikajú typické tráviace ťažkosti (bolesti brucha, kŕče, nadúvanie, nadmerné vetry, hnačky). Problémový je najmä kukuričný sirup (známy aj ako izoglukóza alebo glukózo-fruktózový sirup), čo je tekutá zmes glukózy a fruktózy. Bežne sa používa ako sladidlo v potravinách, pretože je lacný a dá sa s jeho pomocou  ľahko dosiahnuť sladká chuť (je sladší ako rovnaká dávka stolného cukru – sacharózy). Ide o tekuté prírodné sladidlo, ktoré sa získava z kukuričného alebo pšeničného škrobu. Nájdete ho v cukrovinkách, bonbónoch, sladených nápojoch, ale aj tam, kde by ste ho možno nečakali. Preto sa oplatí dôsledne čítať zloženie potravín.

Ako zvládnuť nežiaduce účinky potravín

Väčšina ľudí s potravinovými intoleranciami má kvôli zdravotným problémom výrazne obmedzený život. Len si predstavte, že musíte riešiť jedlo pri každej návšteve reštaurácie, priateľov, na rodinnej grilovačke, dovolenke, firemnej párty...Kým ostatní si bez starostí užívajú skvelú gastronómiu, vy sa vopred musíte pripraviť na to, čo budete jesť. Či môžete to alebo tamto, či je v tom smotana bez laktózy, či je koláč bezlepkový a je to čerstvé prosím vás? Riešenie sa zdá jednoduché - vyhýbať sa potravinám, ktoré danú zložku obsahujú. Ale nielenže to jednoduché nie je, okrem sústavného obmedzovania sa často ocitnete v situácii, kedy aj napriek snahe o diétu jednoducho neviete, z čoho je jedlo uvarené. Ak si nechcete komplikovať život neustálym sledovaním potravín, ktoré vám nerobia dobre, máte ešte jednu možnosť.

Ak sa cítite zle napríklad po nadmernom príjme fruktózy, nepríjemné prejavy ako sú kŕče, nafukovanie, bolesti brucha, hnačky a nevoľnosť môže zmierniť nová zdravotnícka pomôcka FRUCTOsin, ktorá pomáha pri prejavoch fruktózovej malabsorpcie. Obsahuje enzým izomeráza xylózy a ten konvertuje fruktózu (ovocný cukor) na ľahšie stráviteľnú glukózu (hroznový cukor). Jediná kapsula je schopná v tenkom čreve eliminovať až 6,2 gramov ovocného cukru. Pre lepšiu predstavu – toľko fruktózy obsahuje 100-gramové jablko alebo 250 gramov jahôd. Ak to s ovocím preháňate, napríklad v podobe smoothie, môžete si zarobiť na problém. Odporúča sa denná konzumácia ovocia a zeleniny 2 ku 3, čiže uprednostnite 3 kusy (alebo hrste) zeleniny pred ovocím.

Trápi vás histamínová intolerancia? V tom prípade vsaďte na prípravok DAOSIN. Používa sa ako doplnok k diétnemu režimu pri liečbe neznášanlivosti potravín vyvolanej histamínovou intoleranciou. Užitím kapsuly sa zvýši množstvo enzýmu DAO v tenkom čreve, a tým sa v tráviacom trakte prirodzeným spôsobom urýchli premena dráždivého histamínu z potravín. 

Tretím pomocníkom pri zdravotnom probléme zvanom laktózová intolerancia je výživový doplnok s vysokým obsahom enzýmu laktáza LACTOSOLV

Produkty prináša spoločnosť STADA PHARMA, ktorá je expertom na riešenie zdravotných problémov, vyvolaných nežiaducimi účinkami potravín 

Ak sa vy alebo niekto vo vašej rodine trápi s niektorou z intolerancií, sledujte náš facebookový profil a onedlho sa budete môcť zapojiť do súťaže o jeden zo spomínaných prípravkov, ktoré budete tak môcť hneď otestovať. 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia