Je dôležité, aby malo dieťa veľa krúžkov? Psychologička to vidí takto

Je dôležité, aby malo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-01 19:00:00 |

Dve kamarátky, Eva a Milka, sú kamarátky z detstva a obidve už majú svoje deti. Každá má iný typ výchovy.

Mám dvoch synov – 8 a desať rokov a chcem, aby mali dosť voľného času sa vyblázniť, behať po vonku, nájsť si, čo ich baví. Chodíme spolu plávať aj do divadielka, preto majú len zopár krúžkov. A všetci sme s tým spokojní.

Prednedávnom som ale stretla kamarátku Milku, ktorá, naopak, prihlásila svoje deti, ktoré sú zhruba vo veku ako moji chalani, na čo najviac krúžkov, aby napredovali v mnoých oblastiach. Hrdo mi oznámila, že jej sedemročný syn už pozná noty. A vo mne hrklo, že môj Šimon, hoci má už osem, noty rozhodne nepozná. Akoby to bolo niečo zlé.

Chvíľu mi trvalo, než mi došlo, že ale ja takto svojich synov vychovávať nechcem. Došlo  mi aj to, že ak sa pre niečo rozhodnem, tak musím počítať so všetkými dôsledkami, ktoré toto moje rozhodnutie prináša. Teda, že Šimon nebude poznať noty, ale zato bude šťastný, že som mu dovolila vyliezť v parku na strom.

Potom sú ale situácie, kedy je treba, aby naše dieťa niečo naozaj zvládlo,“ vysvetľuje psychologička Katarína Szabados.

„Trebárs zistím, že môj syn nevie napísať ´g´. Ako ho teda motivovať, aby sa písmenko písať naučil?

Určite nie tak, že mu poviem – už by si to mal vedieť, pozri, ako Katka pekne píše. Bude sa totiž cítiť hlúpo a neschopne. Písanie ho zrejme prestane baviť (aj tak mi to nejde), prípadne sa začne zlostiť, že mu to nejde.

Riešením nie je ani opačný extrém, keď poviem, že je to vlastne jedno a nech si ´g´ píše, ako chce. To sa od porovnávania dostanem k nezáujmu. Riešením je jasne vytýčený cieľ. Je treba naučiť sa písmenko písať tak, aby ho druhí dokázali prečítať. Je jasné, že môj syn to nebude vedieť hneď. Ale treba mať trpezlivosť, povzbudzovať ho a nevytvárať žiadny nátlak. Výsledok zvyčajne príde skôr, než by sme čakali.“ 

Nie je teda dôležité, či má dieťa veľa mimoškolských činností alebo mu rodičia doprajú viac voľnosti, dôležité je viesť ho k tomu, aby zvládlo veci, ktoré sa od neho vyžadujú. A to nezávisí od toho, či chodí na jeden alebo na päť krúžkov. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia