Máte doma tínedžera? Toto je dôvod, prečo vás nepočúva

Máte doma tínedžera? Toto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-04-14 15:30:00 |

Ako rodič tínedžera sa snažíte svojmu synovi alebo dcére pomôcť robiť dobré rozhodnutia. Poskytujete mu návod, dávate rady, vysvetľujete. A potom zistíte, že nič z toho neprijal.

Takto nejako to funguje asi v každej rodiny, kde majú tínedžera. Aj keď je to frustrujúce a znepokojujúce, existuje dôvod, prečo sa dospievajúce deti takto správajú. Významná časť ich mozgu, tzv. prefrontálny kortex, je nevyvinutý. V skutočnosti zostáva nevyvinutý až do veku 25 rokov! To je dôvod, prečo aj po vysvetlení nebezpečenstiev a následkov môže váš dospievajúci potomok robiť zlé rozhodnutia. Prefrontálny kortex mu nepomáha a tak až príliš často robí impulzívne rozhodnutia.

Čo je to prefrontálny kortex?

Prefrontálny kortex sa zvyčajne označuje ako „CEO mozgu“. Ešte jednoduchšie, možno si ho predstaviť ako brzdy na aute. S tínedžermi je to tak, že dostanú plyn (impulzy), ale majú chybný brzdový systém (nevyvinutý prefrontálny kortex).

Prefrontálny kortex je zodpovedný za:

1. Plánovanie dopredu

Vyvinutý prefrontálny kortex: „Tento týždeň mám toho veľa, radšej si preto nenaplánujem nič iné."

Nerozvinutý prefrontálny kortex: Syn alebo dcéra sa vás pýta, či môže ísť tento týždeň na dva koncerty. V stredu, vo štvrtok a v piatok ho čakaj testy a ešte aj ústne skúšanie, k tomu má vypracovať veľký projekt z dejepisu. Očividne neplánuje dopredu.

2. Riadenie emócií a oneskorené reakcie

Vyvinutý prefrontálny kortex: Šoférujete a niekto pred vami vybočí z jazdného pruhu. Máte chuť vraziť do jeho auta, no ovládate sa.

Nerozvinutý prefrontálny kortex: Robíte večeru a vaša dcéra ide okolo. V škole mala ťažký deň. Pýtate sa jej, či si dá šalát. Ona nervóozne odvrkne: „To je úplne jedno, čo si dám.“ Nezvláda svoje emócie a neodkladá reakcie.

3. Empatia

Vyvinutý prefrontálny kortex: Obedujete s priateľom a vy na ňom vidíte, že je vyčerpaný a skľúčený ešte skôr, než otvorí ústa.

Nerozvinutý prefrontálny kortex: Mali ste dlhý deň. Vojdete do dverí a poviete synovi, že ste vyčerpaná a potrebujete pomoc s večerou. Pretože má 14, presne nečíta ani nerozumie emóciám druhých a odpovie: „Prečo máš taký tón? Si naštvaná? Veď sa nič nedeje, len potrebuješ pomôcť s večerou.“

4. Morálka/ Svedomie

Vyvinutý prefrontálny kortex: Policajt vás zastaví za prekročenie rýchlosti a opýta sa, či ide o núdzový prípad, keď idete tak rýchlo. Chvíľu váhate a potom poviete nie.

Nerozvinutý prefrontálny kortex: Vaša dcéra chce ísť na párty ku kamarátke, lebo tam je niekto, kto sa jej páči. Aj keď vie, že rodičia tam nebudú, bez mihnutia oka klame a povie, že budú. Necíti sa zle, že klamala. Zle sa cíti len vtedy, keď ju prichytíte. Morálka a svedomie sú v tínedžerskom veku nestále.

6. Veľký obraz/ Príčina a následok

Vyvinutý prefrontálny kortex: Viete, že ak chcete byť v práci úspešní, musíte byť spoľahliví a dôveryhodní. Viete, ako sa správať ku klientovi, aby ste ho nestratili.

Nerozvinutý prefrontálny kortex: Tínedžeri často neberú do úvahy celkový obraz – príčinu a následok – a preto konajú impulzívne. Jana sa hnevá na Zuzku, lebo Zuzke sa páči jej bývalý priateľ. Po celej škole šíri o nej klebety. Nerozmýšľala nad tým, ako sa to môže obrátiť proti nej.

Aj keď si váš tínedžer myslí, že môže robiť dospelé rozhodnutia sám, nemôže. Existuje niekoľko významných vývojových dier. Potrebuje, aby ste mu pomohli premyslieť si všetky svoje činy a dôsledky. Nenechajte sa oklamať dospelým telom. Váš tínedžer je stále vo vývoji a jeho mozog sa stále vyvíja. Počas týchto kritických rokov potrebuje vaše vedenie a ochranu. I keď sa vám zdá, že rozhovory, poučovanie, príklady a varovania nemajú zmysel, opak je pravdou. Nevzdávajte ho. S najväčšou pravdepodobnosťou sa bude tváriť, že vás nepočúva a robí si po svojom, vaše slová sa mu do mozgu zapisujú.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia