9 vecí, ktoré by mali vaši trinásťroční „skoro dospeláci“ vedieť

9 vecí, ktoré by
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-21 08:30:00 |

Podľa niektorých psychológov dospievanie začína medzi 9 až 13 rokom. Ide o „prechodné obdobie“ medzi detstvom a pubertou.

K tomu, aby bol prechod z detstva do dospelosti čo najľahší a najhladší, by ste mali dieťaťu pomôcť získať základné životné zručnosti a to práve do 13 rokov. Tento zoznam obsahuje tie, ktoré by všetky deti mali byť schopné zvládnuť.

Rodičia majú mnohokrát utkvelý pocit, že deti sú stále príliš malé a že im musia slúžiť a k ničomu ich veľmi nepúšťať. Či už pre obavy o ich zdravie alebo v rámci hesla "keď to urobím sama, bude to lepšie a rýchlejšie". A potom zrazu zistíme, že máme doma úplne nesamostatné pubertiakov, ktorí sa do ničoho nehrnú. Neprešvihnite preto ten správny čas nechať deti vyskúšať niektoré dôležité veci a naučiť ich samostatnosti a nezávislosti.

1. Šetrenie

Dieťa môžete naučiť niektoré základné finančné zručnosti hneď ako sa naučí počítať. Trinásťročný človek už dávno nie je maličkým dieťaťom a mal by byť schopný ušetriť nejaké to euro zo svojho týždenného vreckového, vedieť, koľko stoja základné veci do domácnosti či rozhodovať o svojich výdavkoch.

2. Domáce práce

Podľa psychológov už deti v ranom veku môžu vykonávať veľa domácich prác, ako napríklad pomáhať pri upratovaní po večeri alebo vyťahovať oprané oblečenie z práčky. Do 13 rokov by mala vaša ratolesť vedieť ožehliť oblečenie, vyložiť umývačku riadu, prezliecť posteľnú bielizeň, umyť auto, upratať kúpeľňu a urobiť v kuchyni poriadok. A rodičia? Tí by mali svojich začínajúcich pubertiakov v upratovaní len povzbudzovať.

3. Nákup potravín

Keď dieťa vezmete so sebou na nákup potravín, pomôžete mu tým rozvíjať také základné zručnosti, ako je vypracovanie stravovacieho plánu, napísanie zoznamu potravín a dodržiavanie rozpočtu, kým sa nestanú tínedžermi. Naučte ho, ako čítať výživové štítky a ako nájsť výhodné ponuky. Nezabudnite stanoviť limity: Štúdia z Kansaskej univerzity ukázala, že 50% detí, ktoré sprevádzajú svojich rodičov do supermarketu, „prosíka“ o dajaký maličký darček a len 50% rodičov dokáže odolať. Do ktorej „päťdesiatky“ patríte vy?

4. Varenie

Varenie je dôležitá zručnosť, ktorú vaša ratolesť bude potrebovať, keď sa z nej stane dospelák. Pre začiatočníkov existuje veľa ľahkých receptov, ako sú sendviče, miešané vajcia, cestoviny, polievky, šaláty či nátierky. Do 13 rokov by deti mali byť schopné naplánovať rodinné jedlo, dodržať jednoduchý recept a vedieť pracovať s kuchynským vybavením.

5. Osobná hygiena

Odborníci pripúšťajú, že veľa rodičov predpokladá, že ich 10 alebo 11-ročné zlato sa o hygiene naučí prirodzene. Existuje však veľa vecí, ktoré by mali rodičia s deťmi ozaj prediskutovať, a to skôr, než bude neskoro. O aké témy sa jedná? Dôležitosť každodenného sprchovania, používania dezodorantu, výmeny oblečenia, u chlapcov začínajúce holenie, dôležitosť ústnej hygieny či ako porozumieť vlastnému telu. Rodičia, neodkladajte takýto rozhovor!

6. Prvá pomoc

Základné zručnosti prvej pomoci umožnia vášmu pubertiakovi poradiť si, keď je zranený aj vtedy, keď nie je nikto nablízku. Vo Veľkej Británii sa Červený kríž začleňuje do školských osnov. Niektoré štúdie preukázali, že už 4 až 5-ročné deti sú schopné si zapamätať správne núdzové telefónne číslo, správne posúdiť dýchanie človeka a zapamätať si správne polohy na zotavenie. Zastaviť krvácanie, liečiť popáleniny či včelie bodnutie už pubertiaci zvládnu.

7. Poučiť sa z vlastných chýb

Škola a povinnosti s ňou spojené kladú na dieťa čoraz vyššie nároky, čo ho núti zamýšľať sa nad sebou a svojimi silnými a slabými stránkami. Učí sa riešiť problémy a budovať si sebadôveru. To všetko je nevyhnutné pre to, aby dokázalo úspešne fungovať nielen v školskom prostredí, ale v celej spoločnosti. Nedokáže samozrejme splniť všetky očakávania, ani by sme to po ňom nemali žiadať. Chybuje, dopúšťa sa prešľapov a zlých rozhodnutí, z ktorých sa ale v ideálnom prípade poučí pre ďalší život.

8. Organizovať si čas

Každý rodič vie, aké dôležité je vedieť dobre nakladať s časom. Váš dospievajúci člen rodiny by mal byť schopný plánovať, určovať priority a pracovať produktívne. Skúste mu ponúknuť niektoré nástroje, ktoré by mu mohli pomôcť zvýšiť efektivitu, napríklad upozornenia na telefóne alebo špeciálne kalendáre. Pamätajte, že rozhodovanie čo a kedy robiť, sa stáva oveľa ľahším, keď si to zapíše. 

9. Schopnosť navigovať a vyznať sa v mape

Možno si myslíte, že vo veku chytrých mobilov a navigácií sú mapy tak trochu "zbytočnosť". Možno áno, každopádne telefón nemusí byť vždy po ruke. A čo viac, orientácia v mape geniálne precvičuje mozog a logické myslenie. Skúste začať jednoduchou, vami vytvorenou mapkou, podľa ktorej príde na lúku alebo na záhrade k pokladu. Je možné, že vaši tínedžeri budú o pár rokov viesť auto alebo cestovať sami; preto je dôležité, aby boli schopní pochopiť, ako používať navigáciu a ako čítať mapu. Skoro dospeláci by mali byť schopní pamätať si pokyny, čítať symboly na mapách a orientovať sa.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia