Inšpirujte sa: Tieto mená letia dnes vo svete

Inšpirujte sa: Tieto mená
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-17 08:00:00 |

Ak čakáte bábätko a potrebujete inšpiráciu ako ho pomenovať, možno vám pomôžu mená detí populárne v mnohých krajinách.

Najbežnejšie mená dávané novorodencom po celom svete analyzoval tím na webe NetVoucherCodes.co.uk, aby potenciálnym budúcim rodičom uľahčil rozhodovanie a poskytol predstavu o súčasných trendoch aj z iných krajín.

My začneme na Slovensku. V posledných rokoch nájdeme medzi dievčatkami najmä Emky, Olívie, Sofie, resp. Sophie a medzi chlapcami Jakubkov a Samkov. V skutočnosti však nejde o najrozšírenejšie mená. Podľa štatistiky rezortu vnútra máme u nás v mužskej populácii najviac nositeľov mena Peter, ktorých je takmer 160 000. V tesnom závese sú Jánovia a Jozefovia. Často používanými sú aj mená  Martin, Michal, Miroslav a Milan. Prvú desiatku najpoužívanejších mien uzatvárajú Tomáš, Štefan a Marek.

Spomedzi ženských mien hrá jednoznačne prím Mária. Počet nositeliek tohto tradičného mena sa blíži k číslu 200 000. Na vrchných priečkach sa držia aj ďalšie klasické mená ako Anna, Zuzana a Katarína. Veľmi často u nás narazíte na Janu, Evu, Helenu, Moniku, Luciu a Martinu. I keď sa tieto mená neobjavujú v posledných rokoch na prvých priečkach, stále patria k najobľúbenejším.

Kým pri chlapčenských menách prevláda viac-menej stále klasika, pri dievčatách siahajú rodičia častejšie po zahraničných menách.

Ako je to vo svete?

„Očakávanie dieťaťa je vzrušujúce, rovnako ako možnosť vybrať mu meno. Môže to byť veľké rozhodnutie, niektorí rodičia sa držia súčasného stavu, zatiaľ čo iní uprednostňujú tradičnejšie alebo výstrednejšie mená," povedal hovorca NetVoucherCodes.co.uk. „Obvykle je to tak, že mladší rodičia sa rozhodnú pre modernejšie mená, tiež častejšie pomenujú svoje deti kratšími verziami tradičných mien. Či už chcú dať dieťaťu bežné meno alebo sa rozhodnú pre niečo trochu exotickejšie, dúfame, že tento súhrn bude pre nich inšpiratívny a nápomocný,“ podotkol.

Spojené štáty americké

V USA patria už niekoľko rokov k najobľúbenejším tradičným menám Liam a Olivia, k menej obvyklým patrí chlapčenské meno Elijah, ktoré sa dostalo do prvej päťky. Ďalšie mená, ktoré sa držia na vrchných priečkach v USA, sú Noah, Oliver a William. Spomedzi dievčenských sú to Emma, ​​Ava, Charlotte a Sophia.

Austrália

Je zaujímavé, že Olivia je na druhom mieste v zozname austrálskych dievčenských mien, ale jej mužská alternatíva Oliver je medzi chlapcami na prvom mieste. Medzi dievčatami je obzvlášť obľúbená Amelia.

V krajine protinožcov sa do prvej päťky u chlapcov dostalo aj meno Lucas, ďalšími sú Noah, William a Leo. K najobľúbenejším dievčenským menám patria Charlotte, Isla a Mia.

Veľká Británia

Najtrendovejšími menami vo Veľkej Británii sú Olivia a Oliver. Na prvých priečkach rebríčkov obľúbených mien v Anglicku a Walese nájdeme aj Noaha, kráľovský znejúceho Georga, Arthura a Harryho. Spomedzi obľúbených dievčenských mien vyčnievajú Amelia, Isla, Ava a Mia.

Škótsko

V Škótsku sú najobľúbenejšími menami Jack a Isla. V rebríčku chlapčenských mien sa po boku Jacka objavujú často James, Leo a prekvapujúco aj Oliver. Spomedzi dievčat patria k najobľúbenejším Olivia, Emily, Freya a Ava.

Írsko

Aj tu vládne ako najbežnejšie chlapčenské meno Jack. Rebríčku najobľúbenejších mien pre dievčatá kraľuje Grace. K ďalším obľúbeným možnostiam pri výbere dievčenského mena patrí tradičné írske meno Fiadh, popri nej sú to Emily, Sophie a Ava. Chlapci v Írsku sa okrem Jacka s najväčšou pravdepodobnosťou budú volať James, Noah, Daniel a Conor.

Fínsko

Na prvé miesto v zozname chlapcov vo Fínsku sa dostal Leo, vrchné priečky pravidelne obsadzuje aj Oliver. Pri dievčenských menách rodičia najčastejšie siahajú po Olivii a Sofii.  

Medzi ďalšie tradičné fínske mená, ktoré sa roky držia na vrchole, patria Eino, Elias a Onni pre chlapcov a Aino, Pihla a Aada pr dievčatá.

Nemecko

Na prvom mieste v zozname novonarodených nemeckých chlapcov je Noah, dievčatám kraľuje Mia. Ďalšími obľúbenými dievčenskými menami sú Emilia, Hannah, Emma a Sofia, chlapčenskými Ben, Matteo, Finn a Leon.

Holandsko

Meno Noah je na prvom mieste v rebríčkoch v mnohých európskych krajinách a v súčasnosti je najobľúbenejším chlapčenským menom v Holandsku. Dievčatá v tejto krajine sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú volať Emma, ​​Julia, Mila, Tess a Sophie. Chlapčenské mená, ktoré dominujú holandským rebríčkom, sú Sem, Liam, Lucas a Daan.

Nórsko

Nórske detské mená, ktoré sa tešia obľube u chlapcov, sú Oliver, Noah, William a Liam. Aj Emil patrí k často vyberaným menám. Rodičia malých dievčat vyberajú Noru. Častou voľbou sú aj Emma, ​​Ella, Olivia a Emilie.

Poľsko

Najpopulárnejším dievčenským menom u našich severných susedov je Julia, za ňou veľmi tesne nasledujú Zuzanna, Žofia, Hanna a Maja.

Antoni je meno, ktoré najčastejšie dávajú rodičia chlapcom. Ďalšími veľmi používanými sú Jan, Aleksander, Jakub a Franciszek.

Švédsko

Švédske deti majú vysokú šancu, že sa budú volať William alebo Alice, pretože sú najobľúbenejšie. Medzi ďalšie najvyberanejšie mená patria u chlapcov Hugo, Noah, Liam a Elias. U dievčat sú to Elza, Astrid, Alma a Selma.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia