Nebozkávajte svoje bábätko na pery, varuje zdrvená mama

Nebozkávajte svoje bábätko na
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-07-13 00:30:00 |

Emmit zomrel len 11 dní po tom, ako sa nakazil vírusom herpes simplex. Jeho mame trvalo veľmi dlhý čas, než dokázala o tom hovoriť a upozorniť ostatných rodičov na nebezpečenstvo.

Novorodenci sú neskutočne rozkošní a rodičia by ich najradšej bozkávali od hlavy až po päty a hladkali ich. Ak im však nechcete ublížiť, buďte mimoriadne opatrní! Mama Dakota Elizabeth Goss nahrala srdcervúce video s varovaním na TikToku. Ako na ňom hovorí, jej synček Emmit podľahol infekcii, ktorú nemusel dostať, keby oni ako rodičia mali  viac informácií a boli by opatrnejší.

Profesionálna fotografka a moderátorka podcastov Dakota z Mount Airy v Severnej Karolíne porodila zdravého synčeka 26. februára 2019 a odniesla si ho domov.  Ako šesťdňového ho museli so zdravotnými problémami previezť do nemocnice, kde zistili, že má vírus herpes simplex. „Bez ohľadu na to, ako veľmi som sa snažila, nedokázala som ho ochrániť,“ pridala Dakota titulok k srdcervúcemu videu. „Prosím, umývajte si ruky, nedotýkajte sa ich úst, ani ich nebozkávajte.... Nemôžu s tým bojovať,“ odkazuje rodičom novorodencov.

„Bábätká nemajú žiadny imunitný systém a nemôžu bojovať proti vašim choroboplodným zárodkom,“ pripomína. V ich prípade nákaza nesúvisela s bozkávaním. „Emmit nebol pobozkaný a aj tak ochorel. Iba sme sa ho dotýkali. Stáva sa to. Je to naozaj tak,“ napísala Dakota.

Vírus Herpes simplex sa môže ľahko šíriť z úst do úst, aj keď dospelý nevie, že ho prenáša, lebo sa cíti absolútne zdravý. Niektorí odborníci odporúčajú nebozkávať deti na pery a pred každým dotykom bábätka si umyť ruky, najmä ak ste boli v kontakte so zvieraťom. U detí hrozí rozsiahla herpetická infekcia, ktorá môže zasiahnuť aj mozog.

Vlani Dakota a jej partner privítali svojho druhého syna Everritta. Ako prezradila, obaja mali zlý pocit z toho, keď ho ako štvormesačného po prvýkrát pobozkali. Vyzerá to tak, že nezostane dlho sám, lebo Dakota nosí pod srdcom dvojičky.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia