Fúha, jeden z troch rodičov robí svojim deťom toto! Patríte k nim?

Fúha, jeden z troch
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-03-30 00:30:00 |

Budeme sa baviť o domácich prácach. Bez ohľadu na to, ako veľmi ich nenávidíme, sú súčasťou nášho života. Mnohí rodičia sa im však dokážu vyhýbať.

Nanešťastie, tí z nás, ktorí si nemôžu platiť pomocnú silu v domácnosti, musia vziať domáce práce na seba. Teda, pokiaľ podľa nedávneho prieskumu neurobíme to, čo každý tretí rodič. Možno sa vám to zdá pritiahnuté za vlasy a konkrétne vy by ste to nikdy neurobili, no vyzerá to tak, že takmer tretina rodičov tie pre nich najnepríjemnejšie domáce práce deleguje na deti! Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Cinch Home Services, ktorá odhalla aj niekoľko ďalších zaujímavostí súvisiacich s domácimi prácami.

Prenechávanie nám nepríjemných domácich prác deťom nie je podľa odborníkov až takým zlým nápadom. Samozrejme, nemôžeme chcieť od päťročného drobca, aby nám umyl okná alebo pripravil sám večeru, no ak potomkom pridelíme povinnosti primerané ich veku, v konečnom dôsledku im robíme službu. Samozrejme, deti by mali mať priestor na to byť deťmi, no určite by mali mať aj nejaké povinnosti.

Delegovanie časti domácich práce na deti dáva zmysel. Zaťaženie rodičov v domácnosti sa príchodom ratolestí na svet exponenciálne zvyšuje a preto je úplne logické, že starostlivosť o domácnosť je rozdelená medzi všetkých jej členov. Okrem toho existuje veľa štúdií, ktoré podporujú myšlienku, že domáce práce sú pre deti prospešné. A že je tá práca, ktorú dieťaťu pridelíte, práve vaša najneobľúbenejšia? Bod navyše pre vás, hovoria autori preiskumu.

Ktoré domáce práce "nemusíme"?

Kým niekto si pri umývaní okna, leštení podlahy či utieraní prachu priam oddýchne, pre iného je to nočná mora. Okrem toho, snáď každý má svoje obľúbenejšie a neobľúbenejšie domáce práce. K tým najneobľúbenejším podľa výsledkov prieskumu patria čistenie WC, po ňom nasleduje odstraňovanie chĺpkov z odtoku, čistenie kúpeľne a nevábnou nutnosťou je tiež čistenie upchatého kuchynského drezu.

Neboli by sme to však my ľudia, aby sme niečo nevymysleli a nezjednodušili si to. Na otázku, či respondenti niekedy naschvál nevyčistia niečo dobre len preto, aby sa nabudúce tejto práci vyhli, odpovedalo kladne 22,3% žien a 30% mužov. Ak teda budete nabudúce krútiť hlavou nad zle povysávaným kobercom alebo nekvalitne vyčisteným odtokom a už-už budete mať chuť povedať, že si to radšej zoberiete na starosti vy, pribrzdite. Dajte svojej polovičke alebo deťom šancu nech sa ešte posnažia.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia