Tragédia: Len mesiac po smrti otca ochorel na rovnakú chorobu aj syn

Tragédia: Len mesiac po
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-06 00:30:00 |

Štvornásobná mama Marie má zlomené srdce. Po tom, ako jej pred rokmi zomrel pre nádor na mozgu syn, pred mesiacom muž, tú istú diagnózu určili ďalšiemu synovi.

Ian, Marie a ich traja synovia sa napriek tomu, že ich pred šiestimi rokmi pre glioblastóm, teda mnohopočetné nádory na mozgu, opustil vtedy 9-ročný synček a brat Oscar, snažili žiť každý deň naplno. Milujúci rodičia s jazvou na srdci dúfali, že svoj pohár horkosti už vypili. To ešte netušili, že osud pre nich chystá ďalšie kruté rany. Ich srdcervúci príbeh priniesol mirror.co.uk

Len mesiac dozadu opustil tento svet Ian, ktorý vo veku 49 rokov podľahol tj istej diagnóze ako Oscar. Marie sa ešte nestihla spamätať zo šoku a znova ju čaká ťažký boj. Rovnakú zákernú chorobu diagnostikovali aj najmladšiemu Milovi. Už vie, čo ju čaká... Pri pohľade na veselého chlapčeka bez vláskov jej puká srdce.

„Stále je srdcervúce, bez ohľadu na to, aký odvážny je Milo, vidieť ho zvracať a musieť ho držať, keď podstupuje rôzne nepríjemné zákroky. Minulú noc sa ku mne otočil a povedal, že nechce zomrieť. Nemôžem mu to sľúbiť. Obaja vieme, že v skutočnosti sa stane to, čo sa má stať,“ povedala životom skúšaná Marie (44). „Zaujímalo by ma, či sa niekedy stanem imúnnou voči bolesti okolo seba, ale to sa asi nedá,“ dodala s očami zaliatymi slzami. Pri živote ju držia Milovi starší bratia Sebastian (17) a Lucas (11). 

Rakovina sa na nič nepýta

Oscar zomrel necelý rok od diagnostikovania ochorenia po šiestich týždňoch rádioterapie a deviatich mesiacoch chemoterapie v roku 2014. Glioblastóm mu zistili v roku 2013 po vyšetreniach pre neustálu neprirodzenú vyčerpanosť. Otcovi Ianovi, ktorý pracoval ako obchodný riaditeľ, ho zistili po záchvate minulý rok. „Raz ráno vo februári som začula zvrchu veľký náraz a hluk. Povedala som chlapcom, aby zostali na pohovke a ja som tam bežala. Ian dostal ťažký záchvat, tak som rýchlo volala záchranku. Previezli ho do nemocnice, kde mu pri vyšetreniach objavili na mozgu nádor. Boli sme v úplnom šoku. Neverili sme tomu, lebo pred tromi rokmi sa úspešne vyliečil z iného typu rakoviny a to, že sa objavil nádor na mozgu, bolo šialené,“ rozpráva Marie. Obaja tušili, že je to koniec. Ten prišiel tento rok v septembri.

Čas na zotavenie zo straty nedostala. Namiesto toho, aby mohla načerpať energiu do ďalšieho života bez milovaného muža po boku, sprevádza do nemocnice Mila. Ten v súčasnosti podstupuje chemoterapie. Ako Marie, ktorá po smrti Oscara založila charitatívnu organizáciu na pomoc ľuďom s touto diagnózou, povedala, pri pohľade na Mila by ste si povedali, že ani veľmi netrpí. Okrem toho, že prišiel o vlasy, je to navonok spokojné chlapča. V skutočnosti však uňho prišlo k rozsiahlej trvalej strate zraku a k úplnej strate sluchu na jedno ucho.

„V polovici štvrtého kola chemoterapie sa už nevedel dočkať, kedy sa opäť dostane domov. Na spiatočnej ceste z nemocnice spieval, tancoval a smial sa,“ opisuje Marie jeho nezlomnú vôľu žiť. „Rád má všetko pod kontrolou a sestrám a lekárom hovorí, že je to jeho telo a nemôžu s ním nič robiť, kým nebude pripravený. Je na svoj vek veľmi múdry.“ Ako dodala, sila, ktorá držala Oscara, drží dnes aj Mila. „Oscar boj neprehral, lebo to by znamenalo, že by muselo ísť o spravodlivý boj. Rakovina však nie je spravodlivá, je veľmi neoblomná,“ podotkla.  

„Oscar zomrel, ale prežil skvelý život a Milo prežíva skvelý život aj vďaka liečbe. Prestala som sa pozerať do budúcnosti, proste teraz žijeme,“ dodala.

Napriek všetkému je životu vďačná

Marie a Ian sa stretli v krčme pred 19 rokmi, po dvoch mesiacoch sa k sebe nasťahovali a o dva roky sa vzali. Vždy snívali o tom, že sa usadia a budú mať rodinu. „Vždy budem vďačná za to, že ma Ian miloval a že moje deti mali práve jeho za otca,“ vyznala Marie lásku svojmu mŕtvemu mužovi.

Ešte stále máte pocit, že váš život je nanič? Ak máte zdravie, máte všetko, odkazuje Marie, ktorá by za zdravie svojich blízkych dala úplne všetko. Človek, ktorý stratil dvoch najbližších ľudí a tretí bojuje o život, určite vie, čo hovorí. A to ešte nie je vylúčené, že zákerný glioblastóm, ktorý je najzhubnejším mozgovým nádorom, sa neobjaví aj u ďalších dvoch synov.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia