Natasha: Manžel ma znásilnil pár hodín po pôrode

Natasha: Manžel ma znásilnil
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Julian Nieman
2020-05-08 10:30:00 |

Karanténa, počas ktorej rodiny trávia spolu viac času, prináša často namiesto utuženia vzťahov viac domáceho násilia. Čo možno v takej situácii urobiť?

Natasha trpela manželove fyzické, psychické a sexuálne týranie osem rokov. Teraz robí všetko, čo je v jej silách,  aby pomohla ostatným ženám uväzneným v domácnosti s násilníkom.

Keď Natasha stretla svojho muža, mala len 17 rokov. Ako na jeden z najhorších zážitkov spomína na deň, keď ju znásilnil len pár hodín po pôrode druhého dieťaťa.

Manipulovanie si nemusíte všimnúť hneď

Pre časopis Ok! opísala, aký bol život s násilníkom. „Spočiatku to vyzeralo tak, že prežijeme krásny spoločný život, ale popravde, z môjho muža sa vykľulo kontrolujúce monštrum. Osem rokov som žila s násilníkom, ktorý ma zneužíval,“ priznala. „Pod rúškom lásky spôsobil, že manipulácia a izolácia vyzerali ako normálne správanie," vysvetlila, prečo s ním vydržala tak dlho. Zakázal jej pracovať, lebo chcel, aby bola na ňom finančne závislá. Tvrdil jej, že to chce preto, lebo ju nekonečne miluje. Keď sa raz vybrala na večierok, o chvíľu jej volal a oznámil jej, že sa predávkoval liekmi. „Zrejme to bola moja chyba, pretože som s ním nebola doma,“ povedala. Odvtedy už radšej nikam bez neho nechodila. 

Spočiatku si neuvedomila, že manžel ňou vlastne manipuluje. Tak veľmi potlačil jej sebadôveru, že jej ani nenapadlo opustiť ho. Svoj život prispôsobila jeho životu a snažila sa robiť všetko tak, aby ho nenahnevala, lebo vtedy sa menil na skutočné monštrum. „Trvalo mi dlho, kým som si uvedomila, že manžel ma ponižoval, robil mi zle a používal manipuláciu ako formu kontroly a zneužívania. Znásilnil ma a na druhý deň ráno sa správal, akoby to, čo urobil, bolo úplne normálne,“ priblížila.

„Keď sa narodili deti, nastúpil inštinkt prežitia. Chcela som odísť, ale nevedela som, ako to urobiť bezpečne – manžel sa vyhrážal, že ich zabije, keby som to skúsila,“ hovorí s plačom. Po ôsmich rokoch neustáleho strachu zobrala odvahu do rúk a zavolala na linku pomoci pre týrané ženy. Vďaka tomuto kroku sa jej život zmenil, aj keď pripúšťa, že nešlo všetko hladko. Odhodlať sa k tomu znamená rátať aj s prekážkami. Bývalý manžel skončil za mrežami a Natasha je dnes šťastná po boku druhého muža, pri ktorom našla naozaj bezpečné útočisko. Je presvedčená,že nič lepšie urobiť nemohla.

Natasha vyzýva všetky ženy, aby sa nenechali týrať a zneužívať. Upozorňuje, že niekedy si ani neuvedomujú, že ich život nie je úplne v poriadku. „Aj ja som prežila pri mojom bývalom manželovi absolútnu izoláciu a spočiatku mi to vôbec nedochádzalo. Mnoho žien prežíva každý deň to isté,“ povedala. Pripomína, že nielen fyzické, ale aj psychické týranie je zločin a nie je to vina ženy.

Domác násile rastie aj na Slovensku

Štatistiky sú neúprosné a jasne ukazujú, že po prijatí karanténnch opatrení pre koronavírus celosvetovo výrazne vzrástlo domáce násilie a organizácie zaoberajúce sa domácim násilím zaznamenali 50% nárast online výziev na pomoc.

Na Slovensku sa možno obrátiť na Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie na číslo 0800 212 212. V prevádzke je nonstop a je bezplatná.  Ako sa uvádza na stránke linky, v situácii ohrozenia zdravia, bezpečia a života ženy a jej detí poskytujú poradkyne na linke krízovú pomoc a potrebnú podporu 7 dní v týždni, 24 hodín denne, 365 dní v roku. Poradia aj to, ako sa zachovať v týchto dňoch, keď sú možnosti pohybu obmedzené.

 

Fotogaléria


Foto: Julian Nieman
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia