Okrem koronavírusu na náš číhajú aj kliešte: Pozor, každý štvrtý je nakazený!

Okrem koronavírusu na náš
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-20 14:30:58 |

Ulice Slovenska sa vyprázdnili, kto môže, sedí doma. Útokom sme však zobrali lesoparky a miesta, kde sa nestretáva veľa ľudí naraz.

Pri prechádzkach v prírode, ktoré aj odborníci pri dodržiavaní preventívnych opatrení odporúčajú, ste však vystavení ďalšiemu riziku – kliešťom! Ochorenia, ktoré prenášajú, pritom nie sú nebezpečné iba pre človeka, ale aj pre domácich miláčikov. Podľa informácií z minulého roka je každý štvrtý testovaný kliešť nakazený. Najčastejšími chorobami, ktoré prenášajú, sú lymská borelióza, babezióza a kliešťová encefalitída.

Chráňte sa aj pred týmto nepriateľom

„Kliešte trpezlivo čakajú na svojich hostiteľov v prízemnej vrstve rastlinného porastu maximálne do výšky jedného metra. Tráva, nízke kríky, ale aj opadané lístie predstavujú ideálne podmienky pre ich výskyt,“ vysvetľuje veterinárna lekárka Lucia Kováčová z kliniky Tvoja Veterina.

Tieto časti tela kontrolujte najpozornejšie

Kliešte majú na našom tele v obľube dobre prekrvené miesta s tenkou kožou. Oblasť podpazušia, predkolenná jamka, oblasť slabín, brucha, zápästia – to všetko patrí k ich obľúbeným miestam obživy. Kliešte majú výborné horolezecké schopnosti a tak niet divu, že sa vám dokážu po tele vyšplhať na krk, medzi vlasy alebo za uši. Po každom návrate z prírody si preto detailne prezrite celé telo.

Základom prevencie je očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. Ak sa chystáte do prírody alebo na miesto, kde by sa mohol kliešť vyskytovať, myslite na vhodné oblečenie - dlhé rukávy, nohavice a vysoké topánky ideálne svetlej farby. Používajte repelenty, vyhýbajte sa pobytu vo vysokej tráve a po návrate domov sa poriadne prezrite.

Kliešte nás ohrozujú nejedným závažným ochorením, ktoré pri ignorovaní príznakov môžu mať fatálne následky a veľmi zlý dopad na naše zdravie. Najčastejšími sú lymská borelióza a kliešťová encefalitída (infekčný zápal mozgu). Kým kliešťovej encefalitíde sa dá úspešne predchádzať očkovaním, ktoré však mnoho ľudí podceňuje, proti borelióze zatiaľ podobná ochrana chýba. Očkovanie sa odporúča najmä turistom, starším ľuďom na dedinách a deťom. Ak sa už kliešť prisaje, určite naňho nenanášajte olej ani krém, ako sa v minulosti zvyklo odporúčať. 

Ako správne odstránite kliešťa zvieraťu?

Pri „dusení“ kliešťa olejom či krémom dochádza k vyvrhnutiu slín, čo môže zvýšiť pravdepodobnosť nakazenia zvieraťa patogénmi prítomnými v tráviacich šťavách kliešťa. „Pri jeho odstraňovaní odporúčam použiť pinzetu alebo rôzne typy háčikov, slučiek a podberákov vyrobených pre tento účel. Dôležité je kliešťa uchytiť čo najbližšie pri koži zvieraťa, za tvrdú základňu hlavičky. Následne  za súbežného jemného ťahu vykonávame kývavý rotačný pohyb pinzetou zo strany na stranu, akoby sme kružidlom chceli nakresliť polkruh. Po vybratí kliešťa ranku dezinfikujeme, ideálne jódovým preparátom,“ vysvetľuje postup u domácich zvierat veterinárka Lucia Kováčová.

Včasné rozpoznanie niektorých z približne 150 prenosných chorôb u psov je pre majiteľa náročné a následky bývajú často fatálne. Parazity môžu spôsobiť vnútorné poškodenie orgánov a v najhorších prípadoch smrť. Majiteľ by preto mal svojho psa alebo mačku ochrániť rovnako dobre ako seba. Aj kvôli tomu, že niektoré vnútorné parazity, ktoré ohrozujú predovšetkým mačky, môžu byť nebezpečné i pre vás a vaše deti (napr. škrkavky). Vzhľadom na to, že parazity sa môžu časom na isté užívané látky stať rezistentnými, je dobré poradiť sa priamo s veterinárom.

Veterinárny lekár má k dispozícii hneď niekoľko typov prípravkov, ktoré sú ideálne na prevenciu pred dotieravými parazitmi. Patrí k nim napríklad hit posledných rokov – žuvacia tableta pre psy s trojmesačným účinkom, spot-on prípravky pre psy a mačky, ktoré sa aplikujú na krk zvieraťa, prenikajú priamo do kože a chránia ho počas troch mesiacov. Ďalšou možnosťou je tradičný antiparazitárny obojok pre psov, ktorý chráni dlhodobo. Osvedčený repelentný obojok je napríklad Scalibor. Je obľúbený aj preto, lebo je vodeodolný, nezapácha a je bezpečný pre zdravie psa i ľudí, s ktorými žije v spoločnej domácnosti. 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia