Kliešťová sezóna: Dajte zelenú týmto domácim repelentom

Kliešťová sezóna: Dajte zelenú
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-07-05 00:30:00 |

Práve teraz je obdobie, keď sú kliešte najaktívnejšie a keďže je krásne počasie, snáď každý z nás chodí do prírody častejšie ako inokedy. Vsaďte na ochranu, aby ste nemuseli riešiť následky.

Kliešte sa v prírode objavujú zväčša od apríla do októbra. Nachádzajú sa po celom Slovensku, nie všetky sú však nosičom vírusu. Tie nakazené sú predovšetkým pozdĺž rieky Váh. Okrem okolia Váhu možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska. Ide o pohorie Tríbeč, Vtáčnik, Nitriansku a Pohronskú pahorkatinu, oblasť Malých Karpát, okresy Trenčín, Nové Zámky, Nitra a Levice. Stretneme sa však s nimi všade, dokonca aj vo Vysokých Tatrách, kde je chladnejšie. Prinášame vám niekoľko tipov ako sa pred nimi chrániť pomocou domácich repelentov.

Ak bývate v rodinnom dome a deti sa hrávajú v záhrade, nasaďte tam levanduľu, bazalku, rozmarín, eukalyptus či šalviu. Látky, ktoré obsahujú, kliešte neznášajú a je menšia pravdepodobnosť, že sa na vás prisajú. Tieto rastlinky môžete použiť aj na výrobu prírodných repelentov, ktoré by ste mali mať vždy poruke a pred pobytom v prírode sa nimi postriekať.

Pri príprave repelentov s octom je lepšie použiť vínny ocot než klasický. Ten môže sfarbiť oblečenie do žlta a tiež viac dráždi detskú pokožku.

Rozmarínový repelent

Priveďte k varu pol litra vody, ideálne destilovanej. Odstavte ju a vsypte do nej hrsť (cca. 10 gramov) rozmarínových lístkov. Nechajte ich v nej až do vychladnutia a potom sceďte buď cez drobnučké sitko alebo cez jemné plátno. Potom tam pridajte 1 polievkovú lyžicu (PL) octu. Uchovávajte v chladničke vo fľaštičke s rozprašovačom. Nastriekajte na pokožku aj oblečenie pred každým výletom do prírody.

Alpa s klinčekmi

Budete potrebovať Alpu, ktorú si prelejete do fľašky s rozprašovačom. Potom do nej pridáte 15 až 25 klinčekov, ktoré by sa v nej mali lúhovať minimálne dva dni pred tým, než repelent použijete.

Klinčeky nevyberajte ani potom, pokojne ich nechajte v Alpe po celý čas. Malou nevýhodou tohto repelentu je možnosť sfarbenia pokožky či oblečenia, lebo vďaka klinčekom bude hnedý. Opäť držte v chladničke.

Levanduľový repelent

Zmiešame 3 PL rastlinného oleja s 5 kvapkami levanduľového éterického oleja, ktorý dostanete v ktorejkoľvek drogérii a pridáme 5 kvapiek citrónu. Samozrejme, môžeme si ho vyrobiť aj viac, len je dobré dodržiavať dané pomery. Nič nepokazíte, ak do repelentu namiesto citróna pridáte pár kvapiek tea tree oil.

Lastovičníkový repelent

Názov tejto rastliny vám možno nie je na prvé počutie taký známy ako levanduľa či rozmarín. Možno ju však máte aj doma na záhrade alebo ju nájdete na vlhkejších miestach, kde sa jej darí. Ide síce o jedovatú rastlinu, no pri zmiešaní s inými vo veľmi malom množstve sa používa aj ako súčasť čajov.

Na výrobu repelentu je potrebné natrhané celé rastliny postrihať na malé kúsky, ktoré natlačíme napríklad do zaváraninového pohára. Zalejeme rastlinným olejom, najlepší je slnečnicový, a dbáme na to, aby bol každý kúsok postrihanej rastliny ponorený. Nájdeme si slnečné miesto, na ktoré pohár položíme a necháme lastovičník lúhovať 14 dní. Potom zlejeme olej cez jemné plátno do uzatvárateľnej fľašky a dáme do chladničky. Potierame telo, obuv aj oblečenie.

Cesnak

Ak nemáte čas vyrábať repelenty a potrebujete rýchlu ochranu pred kliešťami, použite cesnak. Jednoducho ním natrite odokryté časti tela, vložte strúčiky do vreciek na oblečení a dobré je dopriať si jedlo dochutené cesnakom pred pobytom v prírode.

B-komplex

Pravidelné používanie B-komplexu je tiež výbornou prevenciou proti kliešťom. Kúpite ho v rôznej forme v ktorejkoľvek lekárni.

Čo robiť, keď sa kliešť prisaje?

Prírodné repelenty sú určite šetrnejšie ako kupované, ktoré sú plné chemikálií a určite môžu pokožku dieťaťa, ale aj dospelého, podráždiť omnoho viac. Na druhej strane, v niektorých prípadoch môžu byť účinnejšie a je na rozhodnutí každého, pre akú ochranu sa rozhodne. Ochrana pred kliešťami však nikdy nie je 100% a preto je potrebné po každom pobyte v prírode kožu skontrolovať. I keď najčastejšie kliešťa nájdeme prisatého v slabinách, na intímnych miestach, v oblasti kolien alebo vo vlasoch, nevyhýbajú sa žiadnemu miestu na tele.

Najľahšie sa kliešť odstráni krátko po prisatí, približne do dvoch hodín od prichytenia na kožu alebo až v štádiu, kedy je napitý krvou. Čím dlhšie ostáva infikovaný kliešť prisatý, tým vyššie je riziko prenosu ochorenia. Kliešťa treba uchopiť čo najbližšie pri koži, ak sa dá, tak za tvrdú hlavičku a pomaly ním kývať zo strany na stranu, až kým sa neuvoľní. Ak sa vám ho nepodarí vytiahnuť celého, podľa najnovších skúseností zo zahraničia by sme sa nemali snažiť všemožne ho z kože dostať. Tým môžeme na miesto zaniesť infekciu. Jednoducho miesto vydezinfikujte a sledujte, či sa nezapaľuje. Uviaznutý kúsok by mal vyschnúť a vypadnúť.



Dieťa, (ale aj dospelého), treba nasledujúce zhruba 3 týždne sledovaťak dostane teplotu, ktorú nejde znížiť, je unavené, prestane mu chutiť, stále pokašliava alebo rana po vybratí kliešťa neustúpi ani po niekoľkých dňoch, navštívte lekára. Môže byť nakazené kliešťovou encefalitídou. Tá môže mať ľahký priebeh, ale aj veľmi komplikovaný a skončiť smrťou. U časti nakazených sú príznaky také nenápadné, že ochorenie zostane úplne nerozpoznané.

Dôležité je všímať si aj kožu – či sa na nej nevytvorí červená škvrna s bielym stredom. Tá je príznakom lymskej boreliózy, ktorá prechádza niekoľkými štádiami.

 

Fotogaléria

gettyimages.com, wikipedia
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia