Rodili ste ráno alebo večer? Toto vraj od toho závisí

Rodili ste ráno alebo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-03 00:30:08 |

Vedci tvrdia, že ranné vtáčatá a sovy majú rôzny spôsob života, rôzne návyky a preferujú rôzne prostredie. Nie sú vraj za tým gény, ale niečo úplne iné!

Skúste si spomenúť, kedy ste rodili, či to bolo ráno alebo večer. Podľa niekoľkých štúdií je totiž práve okamih pôrodu určujúcim faktorom toho, či je z vášho dieťaťa ranné vtáča alebo nočná sova. Od toho, aký typ človek je, závisí omnoho viac ako by sa na prvý pohľad zdalo.  

Deti, ktoré sa narodili dopoludnia, mali lepšie výsledky pri ranných testoch

Zdá sa, že od momentu narodenia sme „naprogramovaní“. K tomuto záveru dospeli psychológovia, ktorí testovali veľkú skupinu žiakov. Tí, ktorí sa narodili večer, dosiahli lepšie výsledky v testoch neskoro popoludní a tí, ktorí prišli na svet ráno a dopoludnia, si ľahšie poradili s testami v tejto dennej dobe.

Experti hovoria, že čas narodenia môže nastaviť naše biologické hodiny. Okolie a kvalita svetla, ktoré vidíme pri narodení, ovplyvňujú celý náš život. Zjednodušene povedané, ak sa dieťa narodí v noci, keď nie je svetlo, je naprogramované na to, že z neho bude nočná sova.

Predčasne narodené deti môžu byť momentom narodenia extrémne ovplyvnené

Niektorí ľudia majú tendenciu zobúdzať sa ráno veľmi skoro bez ohľadu na to, čo sa deje. Štúdia naznačuje, že je to typické pre tých, ktorí sa narodili predčasne. Dokonca aj pri skúmaní kvality spánku odborníci zistili, že predčasne narodené deti spávajú kratšie a menej kvalitne ako tie, ktoré boli donosené. Tiež je dokázané, že bábätká s nízkou pôrodnou hmotnosťou sa prebúdzajú v priemere o 40 minút skôr ako ktokoľvek iný.

Ľudia s rôznymi režimami spánku majú svoje vlastné výhody

Ranné vtáčatá sú vo všeobecnosti zdravšie, zatiaľ čo nočné sovy s väčšou pravdepodobnosťou trpia náladovosťou a depresiami. Zároveň však večer a v noci bývajú tvorivejšie, preto je medzi nočnými sovami veľa spisovateľov, divadelníkov, režisérov, hercov a podobne. V mnohých prípadoch ide o extravagantnejšie typy ľudí než nájdeme medzi serióznejšími rannými vtáčatami.

Ranné vtáčatá sú menej impulzívne a na rozdiel od nočných sov sú produktívnejšie v administratíve a kancelárskych prácach, ktoré je potrebné vykonávať cez deň. Môže to byť tiež skvelý bonus, keď máte ranné obchodné stretnutie a potrebujete mať naštartovaný mozog, aby pracoval skutočne rýchlo.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia