V roku 2019 budú populárne skôr nezvyčajné mená

V roku 2019 budú
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-12-27 00:35:25 |

Každý rok sa stáva populárnou určitá skupina mien, lebo čerství rodičia sú ovplyvnení aktuálnymi trendami. Aké mená môžeme očakávať na budúci rok?

Kým väčšina rodičov u nás vyberá pre svoje deti skôr klasické mená, ktoré pasujú k priezvisku, existuje veľa otcov a mám snažiacich sa hľadať inšpiráciu mimo tejto škatuľky. Dôvodom je aj to, že oveľa častejšie cestujeme a žijeme v zahraničí, čo náš výber tiež ovplyvňuje. U nás napríklad v posledných rokoch zaznamenávajú matriky výrazný nárast návratu k tradičným menám, ako sú Hana, Anna, Zuzana, Jakub, Ondrej či Pavol, no na druhej strane tiež výrazne cítiť vplyv zo zahraničia. Do určitej miery prirodzene kopírujeme to, čo je populárne vo svete. Veľa ľudí chce, aby sa ich dieťa aspoň trochu líšilo od spolužiakov a tak hľadajú originálne mená. Tie vraj u ich nositeľov dokonca podporujú kreativitu a dvíhajú sebavedomie. Pozor však, netypické meno môže dieťaťu spôsobiť aj nemalé starosti.

I napriek tomu, že do popredia sa stále viac predierajú staré tradičné alebo, naopak, zahraničím inšpirovné netypické mená, v roku 2018 rebríčku obľúbených mien na Slovensku kraľovali tie, ktoré aj v predchádzajúcich rokoch. Medzi dievčenskými si stále držia prím Sofia, Ema a Nina, i keď už nie s takým náskokom ako vlani. Do prvej desiatky sa tento rok prebojovalo meno Hana. Ďalšími menami tejto desiatke sú Viktória, Natália, Eliška, Nela, Tamara a Laura. 

U chlapcov je zmien ešte menej, k najobľúbenejším chlapčenským menám patrili Jakub, Adam a Michal, čo je takmer rovnaké poradie ako minulý rok. Akurát  vlani bol na treťom mieste Samuel, ktorý sa tento rok dostal na štvrtú priečku. Ďalšími menami v prvej desiatke sú Tomáš, Filip, Matej, Martin, Oliver a Lukáš.

Podľa britského portálu BabyCentre, ktorý analyzoval vývoj v tejto oblasti, budú v budúcom roku zdrojom trendových mien vo svete televízne relácie, prázdninové destinácie a na vrchole popularity budú retro mená.

Budúci rodičia čoraz častejšie hľadajú inšpiráciu v postavách z detských rozprávok. Napríklad po kinopremiére Králika Petra zapísali matriky niekoľkonásobne viac Petrov ako predtým. Okrem rozprávok na nás veľmi vplývajú rôzne seriály a veľké filmové produkcie. Odborníci sú presvedčení, že v budúcom roku pribudne veľa detí, ktorých mená budú spojené s fantasticko-dobrodružným seriálom Hra o tróny. Už v tomto roku sa na horné priečky svetovo obľúbených mien vyšplhala Aria/Arya. Rodičov na Slovensku určite viac ovplyvňujú mená postáv z ich obľúbených tuzemských seriálov. Tak si počkáme, ktoré sa zaradia k najúspešnejším na budúci rok a či medzi menami ich hrdinov nájdeme nejaké mimoriadne ínšpiratívne.

Comeback, minimálne vo Veľkej Británii, predpovedajú odborníci konvenčným menám Julia a David a to vďaka veľmi dobre sledovanému dramatickému seriálu Bodyguardi, ktorý vysiela BBC. Pekné mená, nad ktorými by ste mohli porozmýšľať, čo poviete? Úplne klasické a napriek tomu svetové.

I keď tento rok patrili k najobľúbenejším mená Olivia, Amelia, Ema, Sofia, Oliver či Harry, na matrikách zaznamenali aj nárast mien z 80-tych rokov, k akým patrí napríklad meno Michal. Ale rodičia, nielen na Slovensku, sa vracajú ešte ďalej a stretávame čoraz viac Zuzán, Hán či Kristín. Tento trend bude podľa odborníkov pokračovať určite aj v roku 2019 a je veľmi pravdepodobné, že sa prepracujeme ešte k starším menám.  

Ďalším trendom, ktorý v celosvetovom meradle odborníci predpovedajú, je narastajúci počet detí  s menami inšpirovanými rôznymi svetovými destináciami. U nás to nie je zvykom a na matrike by sme asi nepochodili, ale vo svete sa deťom bežne dávajú mená India, Káhira, Dallas či Paris a vyzerá to tak, že rodičov tieto a im podobné mená tak skoro neopustia.

Vlnu šialenstva určite spustí kráľovský pôrod manželky princa Harryho, vojvodkyne zo Sussexu Meghan Markle. Tá by mala svoje prvé dieťa priviesť na svet v apríli a je viac než jasné, že jej výber mena ovplyvní mnohé mamy v očakávaní, ktoré porodia dieťa rovnakého pohlavia ako Meghan. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Emma, Charlotte či Harper o popularitu tak skoro neprídu

Toto sú najviac a najmenej obľúbené detské mená storočia

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia