Kuriózna tragédia: Pri nehode zabil dievčatko tablet

Kuriózna tragédia: Pri nehode
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-09-30 00:30:24 |

Obavy o bezpečnosť pri používaní elektroniky deťmi v autách panujú vo viacerých krajinách po tom, ako pri nehode v Španielsku vletel dieťaťu do tváre tablet a zabil ho.

Trojročné dievčatko prišlo o život po tom, ako sa v pondelok auto jej mamy (26) zrazilo so školským autobusom. I keď bolo podľa miestnych správ bezpečne pripútané v autosedačke, náraz spôsobil, že tablet, s ktorým sa hralo, mu vletel veľkou silou do tváre.

Organizácie pre bezpečnosť cestnej premávky zdôraznili, že tragédia bola veľmi nezvyčajná. "Ide o nehodu, ktorá vyvolá zimomriavky u každého rodiča, ktorý dovolí svojim deťom používať pri ceste v aute tablet či smartfón,“ povedal odborník na bezpečnosť cestnej premávky Pete Williams. Napriek tomu, že príčina smrti dievčatka ešte nebola oficiálne potvrdená, podľa polície jej tablet veľmi vážne poranil  hlavu. Matka, ktorá auto šoférovala, ako aj deti v školskom autobuse skončili s malými zraneniami.

„Nepočuli sme o žiadnych podobných situáciách, ale je dôležité uvedomiť si, že pri nehode vo vysokej rýchlosti  sa môže stať každý tvrdý predmet, ktorý nie je v aute pripútaný, potenciálnym smrteľným projektilom," pripomenul Wiliams.

Tablety a iné elektronické zariadenia deti v autách bežne používajú, aby im rýchlejšie ušiel čas. I keď je možné zaistiť ich v držiaku upevnenom na prednom sedadle, väčšina ľudí to tak nerobí, lebo potom sa dieťa môže v podstate len pasívne pozerať na obrazovku. Zákon ktorý by prikazoval, že takéto zariadenia musia byť upevnené, u nás ani v ostatných krajinách neexistuje.

Odborníci odporúčajú, aby sa rodičia snažili eliminovať riziko a elektronické zariadenia, ako aj iné tvrdé predmety, s ktorými sa deti počas jazdy zabávajú, nejako zabezpečili.  Na druhej strane, ak sa chystáte na dlhú cestu, elektronika môže byť dobrým pomocníkom. Znudené hlučné deti sú podľa odborníkov v aute ešte rizikovejšie ako elektronické zariadenia v ich rukách. „Akýkoľvek nezabezpečený predmet vo vozidle má potenciál stať sa smrteľným nástrojom alebo aspoň niekoho zraniť a rodičia by si mali byť toho vedomí, ale zároveň môže byť ešte nebezpečnejšie mať v zadnej časti auta počas dlhej cesty dieťa, ktoré vyrušuje vodiča,“ upozornil odborník  pre bezpečnosť cestnej premávky Nick Lloyd.

Prečítajte si tiež:

Zapózovala na fotku z prvého školského dňa, o 10 minút bola mŕtva

ZÁZRAK: Bábätko počas nehody doslova vyletelo matke z lona

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia