Tieto "izbovky" dajte radšej z detskej izby preč

Tieto
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2018-09-27 14:30:02 |

Život z ihrísk sa v sychravom jesennom počasí presúva dovnútra. Teraz je ten správny čas skontrolovať, či máme domácnosti bezpečné.

K „hrozbám“ pre deti, najmä tie menšie, určite patria izbové rastliny. Podľa toxikológov je asi 20 druhov, ktoré môžu mať na svedomí rôzne zdravotné problémy. Ak dieťa zje časť jedovatej rastliny, kontaktujte lekára a medzitým nevyvolávajte zvracanie. Nevhodné sú mlieko, bublinkové nápoje aj šumienky. Ak má potrebu piť, dovoľte iba čistú vodu. Môže si dať tiež niekoľko tabletiek živočíšneho uhlia. Ak sa začína dusiť, čo môže mať na svedomí napríklad diffenbachia, ale aj scindapsus, aglaonema či syngonium, prvou pomocou je cmúľanie kociek ľadu.

Ktoré nebezpečné rastliny patria k tým, ktoré nájdeme snáď v každej domácnosti?

Svokrin jazyk (Sansevieria)

Rastlina obsahuje alkaloidy a saponíny, ktoré dráždia tráviaci trakt. Postihnutý vracia, má bolesti hlavy a brucha. Svokrin jazyk má okrem toho veľmi špicaté tuhé listy, takže by nemal byť v dosahu dieťaťa, lebo sa môže poraniť.

 

Dracéna

Rovnako ako svokrin jazyk obsahuje alkaloidy a saponíny a tak pri náhodnej konzumácii možno očakávať tráviace ťažkosti. Obľúbená je najmä pre jednoduché pestovanie a jej výhodou je to, že patrí k rastlinám, ktoré znižujú obsah benzolu, trichlóretylénu a formaldehydu vo vzduchu. Ideálne je preto "držať" ju mimo detí, napríklad na nejakej vyššej polici.

 

Diffenbachia

Tak táto rastlina patrí k jedovatým a v domácnosti s malými deťmi by ste ju určite pestovať nemali. Treba však rátať s tým, že u starých rodičov má vďaka veľkým vzorovaným listom svoje miesto a tak na návšteve treba dávať na drobčekov pozor. Diffenbachia obsahuje šťavelan vápenatý, ktorý dráždi pokožku, oči a sliznice. Po požití sa objaví slinenie, zvracanie, kŕče a zápaly. Nebezpečné sú opuchy v ústach a v hrdle, môžu sa objaviť dýchacie problémy. Nie je možné vylúči vážne problémy, ktorých následkom je aj smrť. Šťava z rastliny spôsobuje na koži lokálne podráždenie, pálenie, svrbenie či pľuzgiere. Pozor, keď sa dostane do oka, môže ho poškodiť alebo spôsobiť dočasnú slepotu. Keď dieťa zje hocijakú malú časť diffenbachie, volajte lekára, aj keď sa vám príznaky nezdajú výrazné.

 

Antúria

Obľúbená je pre svoje atypické kvety, ktoré dlho vydržia. Ide však podobne ako pri diffenbachii o áronovitú rastlinu obsahujúcu šťavelan vápenatý a ďalšie látky spôsobujúce zdravotné problémy. Znamená to, že je jedovatá a ak ju máte doma, dávajte veľký pozor, aby deti nelákala práve pre nádherné kvety. Typickými príznakmi po skonzumovaní niektorej časti rastliny sú svrbenie, zápal, opuch pier, jazyka, podnebia aj hltana. Opuch má na svedomí ťažšie prehĺtanie a ťažkosti pri dýchaní, čo môže viesť k uduseniu. Niektoré druhy antúrie môžu spôsobiť zlyhanie obličiek.

 

Scindapsus

Scindapsus, potos či ľudovo nazývaná divoký Jano - obľúbená izbová rastlina je veľmi nenáročná, jej ťahavé listy oživia aj tmavé kúty, preto ju nájdeme v mnohých domácnostiach. Tak ako predchádzajúce dve však patrí do čeľade áronovitých a tak by ste ju pri deťoch pestovať nemali. Na druhej strane má však mimoriadnu schopnosť prečisťovať vzduch. Podľa NASA sa dokonca nachádza v prvej TOP 10 rastlín schopných čistiť vzduch. Netreba sa jej teda zbaviť, len ju umiestniť mimo dosah detí a domácich miláčikov. 

 

Monstera 

Obsahuje najmä alergénne látky. Šťava vytekajúca z listov a stoniek spôsobuje na pokožke zápaly, bolestivé podráždenie sliznice, opuch jazyka a celkovo organizmus utlmuje. Po požití dajte dieťaťu dostatok vody a kontaktujte lekára.

 

Krotónovec

Jedovatá je mliečna šťava rastliny. Alkaloidy, ktoré obsahuje, sú pomerne nebezpečnými nervovými jedmi. Pri otrave dochádza k podráždeniu slizníc, vzniku pľuzgierov a vracaniu. Pri kontakte s pokožkou vyvoláva ekzémy.

 

Klívia

Rovnako ako krotónovec obsahuje alkaloidy, aj keď najjedovatejšou časťou tejto lákavo vyzerajúcej izbovky je cibuľa. 

Pri deťoch sa môžete zamerať napríklad na pestovanie byliniek. Pri tých máte istotu, že im neublížia

Prečítajte si tiež:

Od týchto rastliniek držte deti ďalej

Pozor na krásne, ale jedovaté kvety

Fotogaléria


Foto: wikipedia.com
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia