Takto ochránite deti pred dusičnanmi v zelenine

Takto ochránite deti pred
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2018-05-31 00:30:03 |

Aj keď ste možno počuli a čítali, že dusičnany v zelenine nie sú nebezpečné pre dospelého človeka, opatrnosť ostáva namieste. Predovšetkým u dojčiat a úplne najmenších detí.

Vieme, ako možno na jar chrániť tých najmenších pred dusičnanmi v zelenine. Tie sa nachádzajú v obsahu každej, dôležité je však množstvo. Kým ich nie je priveľa, nie sú pre človeka nijako nebezpečné, ak sú však limity prekročené, odrazí sa to na zdraví. Rozličné zdravotné komplikácie hrozia práve deťom. V prvom rade by ste si pri výbere zeleniny pre ratolesti mali dávať pozor na rýchlenú zeleninu. Na pohľad síce vyzerá dobre, ale organizmu drobčeka v žiadnom prípade až tak dobre neurobí. Ktoré ´dalšie zásady by ste mali dodržiavať?

1. Uprednostnite zeleninu z bezpečných zdrojov (neprehnojené pôdy).

2. Používajte zeleninu z poobedňajšieho zberu, v tej je dusičnanov menej (pokojne sa na trhovisku opýtajte, kedy bola zberaná).

3. Ak použijete rýchlenú zeleninu, zistite, či bola pestovaná v skleníku alebo fóliovníku (toto je dôležité: väčšie riziko predstavuje zelenina z fóliovníka, pretože slnečné žiarenie, ktoré podporuje premenu bielkovín z dusíkatých látok neprechádza fóliou - sklom skleníka čiastočne áno - a v zelenine ostáva viac nepremenených dusíkatých látok z použitých hnojív a pôdy. Mimochodom, keď sa bavíme o skleníku, myslíme tým skleník zo skla, nei skleník z rôznych umelohmotných náhrad! 

4. Z rýchlenej zeleniny nepripravujte pre dieťa šťavy.

5. Tepelná úprava neničí dusičnany, naopak - stratou vody zo zeleniny obsah dusičnanov v nej stúpne.

6. Z koreňovej zeleniny používajte len obalovú časť, pretože najviac dusičnanov sa hromadí v dužine pri vrchole koreňa (napr. v mrkve vnútorný valec pri listovej časti). Tieto časti zeleniny by deti vôbec nemali dostávať!

7. V prípade nesprávneho pestovania zeleniny najviac dusičnanov môže obsahovať mrkva, reďkovka, špenát, petržlen, kaleráb, šalát, kel, ružičkový kel.

8. Jedlá zo zeleniny nenechávajte chladnúť na sporáku, ale prikryte ich ešte teplé a vložte do chladničky. Obsah dusičnanov totiž vplyvom vzduchu stúpa. 

Ak vás tieto opatrenia nepresvedčia a jarná zelenina vás stále straší, máte šancu použiť mrazenú zeleninu z jesenného zberu. Dieťa však rozhodne zeleninu potrebuje pravidelne!

Viac k téme:

Top 8 jarnej zeleniny, ktorú musíte dať deťom na tanier

ROZHOVOR: Zdravá výživa u detí - čo to znamená?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia