Instantné kakaá obsahujú v priemere až 75 % cukru!

Instantné kakaá obsahujú v
Ilustračné foto
Zdroj: dTest
2018-04-19 15:30:19 |

Na nápojoch z instantního kakaa vyrástlo už niekoľko generácií detí. Veľa rodičov v tom vidí spôsob, ako do nich dostať potrebnú porciu mlieka.

Spotrebiteľský časopis dTest otestoval 16 instantných kakaových nápojov s cieľom zistiť, koľko kociek cukru deti v šálke kakaa vypijú. Laboratórne skúšky overovali, či výrobcovia dodržiavajú deklarované množstvo kakaa a či sa im darí držať obsah nežiadúcich látok v stanovených medziach.

Na množstvo kakaa v instantnom kakaovom nápoji sa nevzťahuje žiadny predpis. Je teda na rozhodnutí výrobcu, koľko tejto drahej suroviny do práškovej zmesi dá. Jeho množstvo ale musí uviesť na obale. Povinné informácie boli uvedené na všetkých výrobkoch s výnimkou zmesi Cola Cao Energy, která množstvo kakaa nedeklarovala.

„Testovali sme 16 vzoriek známych aj reťazcových značiek instantného kaka. Najmenej kakaa sme zistili pri nápoji Tesco Value Cocoa Drink (11,1 %), podobne na tom bolo aj Caffeteria Mokate Tigo (11,6 %). Najmä na príklade značky Tesco Value sa ukázalo, že kde chýba kakao, tam sa presadí cukor,“ hovorí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Čo do množstva, hlavnou surovinou všetkých testovaných kakaových nápojov bol cukor, kterého obsah tvorí minimálne 60 % hmotnosti zmesi.  Najčastejšie bolo množstvo cukru od 70 do 80 %. Nad 80% hranicu cukru sa dostali značky Lidl/Monte Santos Johny Cacao a Tesco Value Cocoa Drink.

Jedna vec je, koľko cukru je v prášku a druhá, koľko prášku nasypete do hrnčeka s mliekom. „Výpočtom z nutričných hodnôt a predpísaného dávkovania sme zistili, koľko cukru dieťa vypije v v 200ml hrnčeku výsledného nápoja. Z tohto pohľadu vznikne najcukornatejší nápoj z výrobku Caffeteria Mokate Tigo. V jednom hrnčeku vypije konzument 21,6 g rozpusteného cukru, čo je viac, než by zdravé päťročné dieťa malo prijať  za celý deň,“ poznamenala Hoffmannová.

Veľkú časť odporučeného denného množstva cukru deti vypijú v hrnčeku nápojov značiek Tesco Value Cocoa Drink (17,6 g), Tesco Instantný kakaový nápoj (15,8 g), Kaufland/ K-Classic Schoko Drink (15,6 g) a Penny/ Choco’la Chocao (15,6 g). V týchto výpočtoch bral dTest do úvahy iba cukor v instantnom kakau. V skutočnosti by ho dieťa vypilo viac, lebo samotné mlieko do hrnečka pridá ďalších 9 gramov mliečneho cukru. Presladenosť kakaových nápojov vstúpila do hodnotenia ešte raz pri ochutnávaní. Aj tam mali niektoré výrobky problémy s priveľmi sladkou chuťou.

„Vďaka chemickej analýze dvojčat výrobkov Nestlé Nesquik sme si mohli overiť podozrenie na dvojakú kvalitu. Vo výrobku určenom na český trh bolo o trochu viac kakaa než vo výrobku určenom pre britský trh. Pri senzorickom hodnotení (farba, vôňa, chuť) však skončil lepšie aj pri horšom zložení britský výrobok,“ zhrnula Hoffmannová.

K prekvapeniu mnohých spotrebiteľov obsahujú instatné kakaové zmesi relatívne dosť soli. Iba dostatočnú známku, teda štvorku, si kvôli soli odniesli kakaá Cola Cao, Granko, Tesco Value a britský Nesquik. Obsah soli v nich prekračoval deklarované množstvo. Úradne stanovenú toleranciu však spĺňajú.

Dobrou správou pre konzumentov instantního kakaa je to, že v teste na přítomnost nežiadúcich látok (minerálne oleje alebo ochratoxín A), nemali testované výrobky problémy.

Prehľad testovaných instantných nápojov nájdete na webe www.dtest.cz. Kompletné výsledky boli zverejnené v aprílovom vydaní časopisu dTest.

Prečítajte si tiež:

Ovsené vločky - nemusíte mať obavy z plesní ani z pesticídov

Kokosová voda: Elixír mladosti alebo marketingový ťah?


Foto: dTest
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia