Sladené nápoje u detí až tak neletia. Prestali však piť aj toto

Sladené nápoje u detí
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-04-16 13:45:05 |

Detí, ktoré holdujú presladeným nápojom ubúda. To je dobrá správa. Menej je však aj tých, ktoré si dajú mlieko.

K výraznému zníženiu podielu detí, ktoré pijú sladené nápoje, dochádza od roku 2012. Vo vyváženom jedálničku im však chýbajú strukoviny, klesá aj spotreba mlieka a mliečnych výrobkov. Aj toto prezradili tohtoroční piataci v unikátnom celoslovenskom prieskume stravovacích a pohybových návykov, ktorý bol súčasťou kurzu zdravého životného štýlu Hravo ži zdravo, organizovaného Potravinárskou komorou Slovenska.

 Piataci sa v dotazníku vyjadrovali nielen k nápojom, ale aj k ďalším potravinovým skupinám. Najzaujímavejšie zistenia sa týkajú konzumácie ovocia, zeleniny a sladkostí. Dobrou správou je,
že až 53 % detí uvádza, že čerstvé ovocie konzumuje každý deň. Bohužiaľ, približne desatina detí konzumuje čerstvé ovocie len raz týždenne alebo vôbec. Čerstvá zelenina je na jedálnom lístku v porovnaní s ovocím o niečo menej populárna, viac ako polovica detí však zeleninu konzumuje viac ako 4 krát do týždňa. Z hľadiska vyváženého stravovania je zlou správou nedostatočné zastúpenie strukovín. Tretina detí má jedlá zo strukovín v jedálničku len raz do týždňa, 15 % detí sa vyjadrilo, že strukoviny neje vôbec

Určite pozitívnou správou je, že od roku 2012, kedy bol výskum realizovaný po prvýkrát, došlo k výraznému zníženiu podielu detí, ktoré pijú sladené nápoje každý deň. Až tretina desaťročných nepije sladené nápoje vôbec alebo len raz týždenne. Naopak negatívnou správou je nízka spotreba mlieka a mliečnych výrobkov. Každodenne konzumuje tento typ potravín len necelých 45 % detí. Približne 13 % detí uvádza, že nekonzumuje mlieko a mliečne výrobky vôbec, alebo len raz do týždňa. Bohužiaľ, negatívny je aj medziročný trend, hlavne v porovnaní s prvým zrealizovaným meraním v roku 2012. V sledovanom období  sa počet detí konzumujúcich mliečne výrobky každodenne zmenšil až o štvrtinu. 

V kategórii sladkosti (čokolády, sušienky, zmrzliny, bonbóny) a slané (chipsy, slané tyčinky a oriešky) je možné ako pozitívnu skutočnosť brať fakt, že nedochádza k zvyšovaniu deklarovanej spotreby. Avšak stále 27 % piatakov konzumuje sladkosti každý deň a taktiež je alarmujúcim údajom, že skoro 23 % detí konzumuje slané výrobky, pochúťky viac ako 4 krát týždenne.  

Prečítajte si tiež:

Deti stále milujú nezdravé veci, jedno sa však zmenilo

Sušené ovocie: Pozor, je plné cukru

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia