Perte s pomocníkmi z kuchyne, nebudete veriť čo dokážu

Perte s pomocníkmi z
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-17 00:10:48 |

Tak s týmto bojuje asi každá mama. Deň, keď nie je pustená práčka, je skôr výnimkou. Deti dokážu zašpiniť aj nezašpiniteľné. Vyskúšajte to trochu inak.

Človek by si myslel, že dať prať, je ľahká úloha. Otvoriť práčku, vložiť a pustiť. No niekedy z nej oblečenie vylezie inak, ako ste ho do nej vložili.

Ktorej žene sa to nestalo? Dáte prať biele šatstvo a keď ho vyberiete, zistíte, že z predchádzajúceho prania ostala v práčke zabudnutá červená ponožka a všetky veci sú zrazu ružové. Nočná mora každej gazdinej! Vrásky na čele jej robia aj vyblednuté farby po pár opraniach. Existuje recept, ako zabrániť zafarbeniu a vyblednutiu? Asi sa vám to bude zdať čudné, ale pridaním korením do prania docielite, že váš šatník bude opäť žiariť pôvodnými farbami.

Čierne korenie

Čajovú lyžičku mletého čierneho korenia dajte priamo do bubna práčky spolu s oblečením. Pridajte prací prostriedok, ktorý používate  bežne a nastavte najchladnejší cyklus prania. Čierne korenie pôsobí ako brúsny papier a odstráni z odevu zbytky mydla. To najčastejšie spôsobuje, že farby odevov strácajú sýtosť.

Soľ

Ak sa vám nápad s čiernym korením nepozdáva, skúste to so soľou. Pridajte niekoľko čajových lyžičiek soli do vášho prania. Mydlo sa neprilepí o vlákna odevu a udrží farby žiarivé.

Ocot

Ocot je tiež jedným skvelým odstraňovačom škodlivých mydlových zvyškov. Súčasne funguje aj ako prírodný zmäkčovač tkanín. Skúste pridať šálku bieleho octu do prania, farby zostanú žiarivé a oblečenie bude mäkučké. Octový zápach nech vás neodradí, zmizne hneď po tom, ako odev vyschne.

Citrón

Pach octu vám prekáža? Skúste do práčky pridať citrónovú šťavu, bude to mať rovnaký účinok. Nielen, že zachová farby oblečenia, ale má aj príjemnú vôňu.

Káva

Vedeli ste, že aj káva a čierny čaj sú skvelými pomocníkmi pri zachovaní čiernej farby oblečenia? Naozaj to funguje. Dve šálky kávy alebo čierneho čaju vlejte priamo do bubna práčky. Výsledok je zaručený, odev si zachová pôvodnú farbu. Nezabudnite, platí to len pre čierne šatstvo! Na svetlé, alebo biele oblečenie vyskúšajte jednu z hore uvedených metód.


TIP: Spomíname na detstvo v "socíku"


Deti majú tričká popísané fixkami, alebo zašpinené od jedla? Žiaden čistiaci prostriedok na odstránenie škvŕn nezabral? Potom skúste tento recept. Zmiešajte jednu lyžicu kyseliny citrónovej, zemiakového škrobu, mydla s jednu čajovou lyžičkou soli a malým množstvom vody, kým nevznikne pasta. Tú aplikujte na škvrnu a nechajte pôsobiť minimálne 12 hodín. Potom odev operte. Po škvrne neostane ani stopa!

Prečítajte si tiež:

Niekedy sú etikety na oblečení naozaj vtipné

10 zručností, ktoré by malo dieťa vedieť do 10-tych narodenín

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia