Máte tieto veci pre dieťa doma aj vy? Nepoužívajte ich

Máte tieto veci pre
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-11-02 15:45:51 |

Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie. Kúpu týchto 8 výrobkov si však radšej rozmyslite.

Odborníci varujú pred plastovými fľašami, nekvalitným oblečením, toxickými hračkami. Je pochopiteľné, že takýmto produktom sa zďaleka vyhnete. Vedeli ste však, že ohroziť zdravie vášho dieťaťa môžu aj bežne používané veci?

1. Podložky na spanie, polohovače spánku

Tieto pomôcky sú určené na to, aby udržali dieťa na chrbte počas spánku. Výrobcovia tvrdia, že znižujú riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat a ochorení súvisiacich s kolikou. Žiadny výskum však tieto tvrdenia nepodporuje. Naopak, niektorí odborníci sú presvedčení, že zvyšujú pravdepodobnosť udusenia. Čo teda používať? Najlepšie nič. Akonáhle bude mať dieťa silný krk, bude mať prevaľovanie pod kontrolou.

2. Hniezda do postieľky

Možno si myslíte, že hniezda do postieľky zabránia tomu, aby si dieťa v spánku búchalo hlavičku alebo nezaseklo nôžku či ruku medzi tyčkami postieľky. V skutočnosti sú tieto výrobky nebezpečné a môžu spôsobiť udusenie či uškrtenie. U starších detí hrozí, že sa na hniezdo postavia a z postieľky ľahko vypadnú.

3. Chodiaci pavúk

Kúpa chodítka sa niektorým rodičom zdá ako skvelý nápad. Dieťatko už stojí na vlastných, no bojí sa vykročiť do priestoru. Prečo mu nepomôcť, aby sa samostatne pohybovalo? Chyba. Nemocnice každoročne hlásia množstvo prípadov zranených nožičiek batoliat, vyvrtnutí či dokonca pádov zo schodiska. Pediatri taktiež varujú rodičov, aby tieto pomôcky nepoužívali, pretože  prispievajú k oneskorenému motorickému vývoju či poškodeniu bedrových kĺbov.

4. Hračky a doplnky na autosedačky

Malé zrkadielka, plyšové zvieratá vydávajúce zvuky pripnuté o autosedačku sa vám možno zdajú ako skvelá vec na zabavenie vášho dieťaťa počas dlhej jazdy autom. Experti na autosedačky sa však domnievajú, že ak tieto hračky nie sú súčasťou vybavenia, nemali by ste ich používať, pretože by mohli byť nebezpečné pre vášho potomka. Hrozí, že si dieťa počas jazdy hračku strhne na tváričku a nebude môcť dýchať. Alebo sa môže stať, že vytrhne kúsok látky, vloží si ju do úst a začne sa dusiť.

5. Sedadlo do vane

Aj táto pomôcka môže ohroziť vaše dieťa. Áno, pomáha deťom sedieť vo vzpriamenej polohe, môžu sa slobodne čľapkať, to je pravda, no existuje veľké riziko prevrátenia. Bez ohľadu na to, či používate sedadlo do vody alebo dieťa kúpete v plastovej vaničke, nikdy nenechávajte dieťa osamote, ani na chvíľu.

6. Sedadlo Bumbo

Tieto roztomilé a farebné stoličky sa na prvý pohľad zdajú ako skvelá pomôcka na kŕmenie detí. No na pohotovosti by vám lekári vedeli rozprávať, s koľkými prípadmi vykĺbených nožičiek, ručičiek, udretých hlavičiek sa už stretli. Hoci sa zdajú tieto sedadlá pevné, deti z nich ľahko vypadnú, prevrhnú. Samozrejme, používať ho môžete, no nikdy nenechávajte dieťa bez dozoru a nedávajte sedadlo s dieťaťom na posteľ, pult, či stôl. Môžete mať vysoko vyvinuté reflexy, ale vedzte, že stačí aj sekunda a nešťastie je na svete.

7. Nosiče

Čo môže byť krajšie ako spokojné, spiace dieťatko privinuté v nosiči k vašej hrudi? No vedeli ste, že keď sa telo dieťaťa dlhšiu dobu tlačí o vaše telo, vzniká riziko udusenia? Ak svoje dieťa nosíte, dbajte na to, aby malo dostatočný prístup kyslíka a jeho telíčko nebolo príliš stiahnuté v nosiči.

8. Prikrývky a deky

Prikrývok a diek pre deti dostať na trhu neúrekom. Môžete si vybrať akú farbu len chcete, ľubovoľný motív. Niektoré sú dozdobené mašličkami, stužkami, šnúrkami. Áno, na prvý pohľad sú krásne, ale môžu byť aj veľmi nebezpečné. Vaše dieťa sa do nich môže zamotať a udusiť. Dajte radšej prednosť spacím vakom. Dieťa bude v teple, bude mať voľné rúčky a môže sa aj prehadzovať. Nehrozí, že si natiahne prikrývku na hlavu a nebude vedieť dýchať.

Prečítajte si tiež:

Týchto 7 Ppravidiel by malo ovládať každé dieťa

Pútate dieťa do sedačky správne? Vyhnite sa týmto chybám

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia