Dochádza vám inšpirácia? Toto zbaľte školákovi na desiatu

Dochádza vám inšpirácia? Toto
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2017-09-25 13:30:30 |

Čo na desiatu? Táto otázka vŕta rodičom v hlave denne – od septembra do júna. Správna desiata by mala byť pestrá, vyvážená a zaujímavá.

Pri príprave desiaty treba myslieť na to, že by mala školákovi pomôcť „prežiť“ dobu medzi raňajkami a obedom a dodať mu energiu k učeniu. Našťastie už dávno neplatí, že vyvážená strava musí byť bez chuti a bez fantázie a že kvôli príprave jedla musia mamy tráviť pol dňa v kuchyni. Stačí len poznať triky, ktorými si môžu prácu pri príprave uľahčiť a pripraviť tak vyváženú desiatu obsahujúcu sacharidy, bielkoviny a vitamíny. Prinášame vám pár tipov, ako za pár minút vykúzliť pestrú a chutnú desiatu a v očiach svojich detí byť tak za potravinového hrdinu.

Desiata ako stavebnica

Každý potravinový hrdina by mal poznať tri piliere, z ktorých by sa malo jedlo poskladať. Navyše, tento základ poskytuje priestor ku kuchynským variáciám a kreativite.

1. Sacharidy sa delia na komplexné a jednoduché. Obe skupiny dodávajú telu energiu potrebnú na učenie a nerušené vnímanie. Komplexné sacharidy sú trávené dlhšiu dobu, vďaka čomu dieťaťu vydrží pocit sýtosti dlhšie a nebude rýchlo unavené. Obsahujú ich napríklad strukoviny a pečivo, čo je ideálny desiatový základ. I keď sú malí stravníci často vyberaví, sacharidy v podobe chleba alebo šošovice by nemali na ich jedálničku chýbať. Pýtate sa, ako doň prepašovať pre deti často nie veľmi lákavú strukovinu? Čo tak brownies z červenej fazule alebo cícerová nátierka?

2. Bielkoviny sú považované za stavebnú jednotku organizmu. Navyše sa na ne viaže vápnik, dôležitý prvok pre zdravé a pevné kosti a zuby. Bielkoviny nájdeme v mäse a mliečnych výrobkoch. Príkladom pri zostavovaní desiaty môže byť detská šunka alebo tavený syr Bambino obsahujúci až 25 % ementálu.

3. Vitamíny dodáme telu i minerálmi a vlákninou v ovocí a zelenine. V prípade školskej desiaty sa vyplatí vsadiť na čerstvosť potravín, pretože tepelná úprava môže niektoré vitamíny zničiť. Tiež je ideálne zohľadniť aj sezónnosť, lebo chuť ovocia a zeleniny je vždy najintenzívnejšia v ich „prirodzenom“ období úrody.

Hoci sú tieto piliere v správne pestrej strave nenahraditeľné, možno ich obmieňať, kombinovať a hrať sa s nimi, ako len chcete. I to najzdravšie jedlo môže zostať zabudnuté na dne školskej tašky, ak bude na prvý pohľad nezaujímavé a stále rovnaké. Deti jednoducho majú rady farby a hravosť. 

Na čo ešte myslieť?

  • Raňajkujte so svojou rodinou. Deti si na tento rituál zvyknú a nebudú potrebovať doplniť energiu rýchlymi cukrami.
  • Vyberajte spolu. Nechajte dieťa vybrať si desiatovú krabičku samo. Ak bude mať krabičku, ktorá sa mu bude páčiť, môže ho to motivovať, aby na jedlo nezabúdalo.
  • Sledujte, koľko váš školák vypil vody a či zjedol celú desiatu. Tak budete mať prehľad o jeho prijatej energii.
  • Počítajte. Desiata by mala tvoriť 15 % z denného príjmu energie a byť jednou zo šiestich denných porcií.

Prečítajte si tiež:

Takto by mala vyzerať desiata pre školáka

Vyskúšajte zdravú desiatu 50-krát inak

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia