Takto by mala vyzerať desiata pre školáka

Takto by mala vyzerať
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2017-09-04 14:51:11 |

Deti potrebujú počas dňa i rýchle kalórie, preto nie je na mieste im úplne zakazovať pri pobyte v škole sladkosti.

Denná porcia sladkého by denne nemala presiahnuť viac ako 50 gramov a uprednostniť treba sladké pečivo, prípadne sušienky, sušené ovocie a cereálne sladké tyčinky pred tučnými múčnikmi a cukrovinkami. Desiatu by deti mali zjesť asi tri hodiny po raňajkách. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva SR.

Pre detský vek je podľa Jany Hamade z ÚVZ SR potreba rýchlych kalórií charakteristická. Sladené nápoje sú, naopak, nevhodné. Obsahujú príliš veľa jednoduchých cukrov a zbytočne zvyšujú príjem energie, čo môže viesť ku vzniku obezity.

Kvalitná desiata by mala pozostávať z celozrnného pečiva, nátierky alebo syra, zo zeleniny a ovocia a nesladeného nápoja (bylinkový, ovocný čaj, citronáda),  vysvetlila Hamade. Dieťa treba učiť pravidelnému pitnému režimu.

Z minerálnych látok je podľa nej pre vyvíjajúci sa organizmus najvýznamnejší vápnik, jeho zdrojom je mlieko a výrobky z neho, ako sú syry a jogurty. "Preto by v rámci pestrosti stravy mali rodičia zaradiť na desiatu aj mlieko a mliečne výrobky. Z výrobkov sú veľmi hodnotné tie probiotické a acidofilné," dodala Hamade.

Prečítajte si tiež:

Vyskúšajte zdravú desiatu 50-krát inak

Nátierky na desiatu sú zdravé a šetria čas


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia