Najbližšie prázdniny čakajú školákov už v októbri

Najbližšie prázdniny čakajú školákov
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-02 00:24:47 |

Letné prázdniny odchádzajú a tak školákom nezostáva iné, len tešiť sa na tie, ktoré ich čakajú v novom školskom roku.

September ubehne ako voda, október bude už o niečo náročnejší, no dva posledné dni mesiaca budú patriť jesenným prázdninám. Spolu  s víkendom a Sviatkom všetkých svätých ich čaká až 5 voľných dní. Do lavíc zasadnú opäť 2. novembra.

Vianočné prázdniny potrvajú aj so sobotami a nedeľami 16 dní. Začnú 23. decembra 2017 a brány škôl sa opäť otvoria 8. januára 2018. Polročné prázdniny budú v piatok 2. februára a spolu s dvomi víkendovými dňami si žiaci oddýchnu tri dni.

Jarné prázdniny sú tak ako obvykle v jednotlivých krajoch v rozdielnych týždňoch. Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj budú prázdninovať od 19. do 23. februára, vyučovanie začne po víkende 26. februára.

Školáci z Košického a Prešovského kraja si oddýchnu od 26. februára do 2. marca a do školy sa vrátia  v pondelok 5. marca.   

Poslednými prázdninujúcimi budú v novom školskom roku žiaci z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Tých čaká týždeň oddychu od 5. do 9. marca a školské vyučovanie začne 12. marca.

Do škôl nastúpi takmer 671-tisíc žiakov základných a stredných škôl

Školské brány prekročí v pondelok 4. septembra približne 435-tisíc žiakov základných škôl a 202-tisíc stredoškolákov, v špeciálnych základných a stredných školách začne nový školský rok takmer 34-tisíc žiakov. Do základnej školy po prvýkrát nastúpi cca 60-tisíc prváčikov, čo je zhruba podobné číslo ako vlani.

Svoje brány otvorí 2 104 základných škôl (v obciach 1 414 a v mestách 690) a 744 stredných škôl (v obciach 34 a v mestách 710), ako aj 380 špeciálnych základných a stredných škôl. Nový školský rok prinesie aj niekoľko zmien vo výchovno-vzdelávacom procese.

Pôjde napríklad o posilnenie vyučovania dejepisu na druhom stupni ZŠ o jednu vyučovaciu hodinu. Cieľom tohto kroku je vytvorenie priestoru na rozvíjanie kritického myslenia u mladých ľudí v 9. ročníku a predchádzať tak šíreniu extrémistických nálad v spoločnosti. Vďaka zvýšenej hodinovej dotácii budú mať učitelia dejepisu v 9. ročníku priestor na prebratie dôležitého učiva do hĺbky aj s využitím doplnkových materiálov, exkurzií či diskusií s dôrazom na historicko-spoločenské súvislosti. Okrem toho bude posilnená aj časová dotácia vyučovacieho jazyka u žiakov 1. a 2. ročníka základných škôl, v ktorých sa vzdelávajú žiaci národnostných menšín.

Zmeny prináša aj novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení. Od 1. septembra sa bude príspevok na dopravu poskytovať aj žiakom ZŠ a špeciálnych ZŠ, ktorí pochádzajú z obcí, kde  je zriadená základná škola, ale nie s vyučovacím jazykom, v ktorom sa chce žiak vzdelávať. Ak v takomto prípade bude žiak cestovať  do najbližšej školy s daným vyučovacím jazykom, bude mať nárok na príspevok na dopravu.

Prečítajte si tiež:

Praktický manuál: Toto by mal zvládať budúci prvák

Vyletí vtáčik! Usmievať sa... alebo najpríšernejšie školské fotky

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia