Nátierky na desiatu šetria čas a sú zdravé

Nátierky na desiatu šetria
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-03 00:30:42 |

Dochádza vám fantázia pri príprave desiaty pre školopovinnú ratolesť? Vsaďte na nátierky. Deťom chutia, ich príprava je nenáročná a tipov je neúrekom.

Príprava desiat pre školákov je podľa mnohých rodičov otravná. Niektorí to preto riešia pravidelným nákupom rôznych pagáčikov, croissantov, syrových rohlíkov, pizza rohlíkov a podobne, iní zase prihlásili deti na desiaty v školách. Kupovať už hotové pečivo alebo spoľahnúť sa na školské jedálne je síce jednoduchšou cestou, no ak ste zostali pri klasickej každodennej príprave desiat, z hľadiska výživy dieťaťa robíte najlepšie.  


Zvyšujte deťom imunitu prírodnou cestou - už je tu čas medvedieho cesnaku!


Stačí prestriedať zopár nátierok a tipov pečív, k tomu nejakú tú drobnú sladkosť a vždy pribaľte aj kúsok zeleniny a ovocie. I keď vám ovocie či zeleninu dieťa so železnou pravidelnosťou prinesie v desiatovom boxe naspäť domov, nevzdávajte to. Pre inšpiráciu vám ponúkame niekoľko nátierok, ktoré školákom doplnia energiu:  

 

Mrkvová nátierka

Ingrediencie: 100 g mrkvy, 125 g syru Lučina, 2 PL kyslej smotany, ½ PL citrónovej šťavy, pažítka, možno pridať 2 PL lúpaných mandlí

Očistenú mrkvu nastrúhame najemno. Pridáme Lučinu a kyslú smotanu, ak máme, tak aj posekané mandle. Dochutíme citrónovou šťavou. Posypeme pažítkou.

 

Avokádová nátierka

Ingrediencie: 2 avokáda, 4 uvarené vajcia, 4 jarné cibuľky, 4 Pl kyslej smotany, 1 Pl horčice, štipka soli, pažítka

Avokádo rozpolíme, vyberieme kôstku a pomocou lyžice vydlabeme dužinu. Buď v kuchynskom robote alebo pomocou ponorného mixéra pomixujeme dužinu z avokáda s ošúpanými vajcami, smotanou, jarnou cibuľkou nasekanou nadrobno a horčicou. Po tom, ako nám vznikne hladká kaša, dochutíme soľou. Natrieme na pečivo a posypeme pažítkou.


Základné princípy úspešného stravovania dieťaťa


Cícerová nátierka

Ingrediencie: 1 hrnček cíceru, 1 biela cibuľa, 4 zelené olivy, 4 sušené paradajky, 1 avokádo, ½ šálky sezamových semienok, olivový olej, petržlenová vňať, soľ, korenie, šťava z 1 citróna

Cícer namočíme deň vopred, potom vodu zlejeme, dáme novú a uvaríme. Ak chcete, aby bol cícer lepšie stráviteľný, ošúpte ho alebo použite cícer z konzervy. Sezamové semienka opražíme krátko nasucho na panvici. Pozor, dosť rýchle sa pripália! Cícer s opraženými semienkami, troškou olivového oleja a soli pomixujeme na hladkú pastu. Tým vyrobíme tzv. tahini, ktoré možno kúpiť už hotové v obchode, no ak máte vlastné, viete presne, čo obsahuje. Cibuľu nakrájame nadrobno, rovnako sušené paradajky a avokádo. Všetky ingrediencie vrátane tahini a citrónovej šťavy zmiešame a popučíme vidličkou. Nátierka fantasticky chutí na hriankách, ale aj na klasickom pečive alebo iba so zeleninou.

 

Vajíčková nátierka

Ingrediencie: 4 vajíčka, 200 g kyslej smotany, 1 lyžica horčice, trošku soli, korenie, malá cibuľa

Natvrdo uvarené vajíčka postrúhame alebo pokrájame na drobno, pridáme kyslú smotanu, horčicu, nadrobno pokrájanú cibuľku a dochutíme. Premiešame a dáme na niekoľko hodín vychladnúť, ideálne na noc.

Vajíčková nátierka 1

Ingrediencie: 4 vajcia, 1 konzerva bielej fazule, 1 menšia červená cibuľka, 2 bagety, 1 KL horčice, soľ, korenie

Vajíčka uvaríme natvrdo. Medzitým si nakrájame bagety na kolieska a nasucho ich upečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov Celzia. Uvarené vajíčka pokrájame nadrobno, zmiešame s prepláchnutou fazuľou z konzervy, nasekanou cibuľkou a horčicou. Popučíme vidličkou alebo rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme. Natrieme na bagetové upečené kolieska a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.


Zdravú desiatu netreba chystať pol hodiny


A na záver ešte jedna voňavá... Nátierka z pečeného cesnaku

Ingrediencie: 2 hlavičky cesnaku, 300 g Lučiny, 3 PL masla, soľ, korenie

Neošúpané cesnakové hlavičky zabalíme do alobalu a dáme zhruba na hodinku piecť do rúry pri teplote 200 stupňov Celzia. Ideálne je využiť čas, keď pripravujete pečené mäso. Zmäknuté maslo vymiešame s Lučinou, soľou a korením. Z cesnakových hlavičiek vylúpneme upečené strúčiky a pridáme k maslovo-syrovej zmesi. Pečený cesnak nie ja taký aromatický ako surový, no cítiť ho je.

Prečítajte si tiež:

Energetické nápoje sú pre deti nebezpečné

Strava ovplyvňuje správanie detí

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia